Mahabharat Lekh en Terai

Swipe

Tansen

Ongeveer 70 km ten zuidwesten van Pokhara ligt aan de weg tussen Pokhara en Bhairawa het stadje Tansen (hoogte 1300 m, circa 13.000 inwoners), hoofdplaats van het Palpadistrict, dat zich uitstrekt over de wat lagere delen van de Himalaya (Mahabharat Lekh gebergte). Sommige inwoners van Tansen noemen hun stadje nog Palpa, de oude naam van het stadje. Het vroegere Palpa was in de 16e eeuw de hoofdstad van een koninkrijk dat zich tot Sikkim uitstrekte. Pas in het begin van de 19e eeuw kwam het onder landelijk gezag te staan.

Tansen ligt op de zuidflank van de berg Srinagar. Er zijn betrekkelijk weinig toeristen en men kan hier ongestoord het alledaagse leven aanschouwen tijdens een wandeling door de smalle en gezellige straatjes. Tansen heeft twee bezienswaardige tempels: de aan Vishnu gewijde Narayantempel en de Bhagbatitempel. Beide tempels dateren uit de 19e eeuw. Bijzonder is een voormalig Rana paleis aan de oever van de Kaligandaki rivier.

Hindoes zullen vooral de Ridi Bazaar willen bezoeken, een belangrijke pelgrimsplaats bij de samenstroming van de Kaligandaki rivier en de Ridi rivier. Heel schilderachtig is de Srinagarberg, eigenlijk meer een heuvel die ongeveer 100 m boven de stad uitrijst. Men heeft er een heel fraai uitzicht op de Annapurna (8078 m), Dhaulagiri (8168 m) en Machhapuchhare (de vissenstaart, 6997 m). De Srinagar is heel gemakkelijk in ongeveer drie kwartier te ‘beklimmen’. Gedurende de burgeroorlog werd het stadje regelmatig aangevallen door maoisten. In 2006 vielen ongeveer 4000 maoisten het Standard Durbar aan, een fraai paleis dat de regionale administratie bevatte. Het paleis werd helaas volledig verwoest en er vielen tientallen doden tijdens de gevechten. Op dit moment legt men de laatste hand aan de restauratie van het paleis.

Ridi Bazaar

Liefhebbers van fossielen kunnen hun hart ophalen in Ridi Bazaar, gelegen op een afstand van 12 km ten westen van Tansen aan de oever van de Kali Gandaki. In de bedding van de rivier kunt u ammonieten vinden, in Nepal saligrams genoemd. De vorm van de harde schelp waarin de ammonieten zo’n 175 miljoen jaar geleden leefden zijn versteend en als fossielen terug te vinden. De saligrams zijn zwart van kleur.

Verbindingen Tansen

De bussen naar Tansen vertrekken in Pokhara vanaf het meer. Als u een bus heeft die doorrijdt richting Butwal en Bhairawa/Sunauli, dan loopt u een grote kans dat men u afzet bij het gehucht Bartun, gelegen op een afstand van 3 km van Tansen. Deze afstand dient u te voet af te leggen. Er zijn echter voldoende directe busverbindingen met Pokhara en Kahmandu. Verder zijn er busverbindingen met Butwal en Ridi Bazar.

10 prachtige bestemmingen in Tansen en Nepal