Malia en Lassithi

Swipe

Malia en Lassithi

Ten zuiden van de Kretenzische hoofdstad Heraklion ligt het departement Lassithi, genoemd naar het bekende Plateau van Lassithi met zijn 10.000 windmolentjes die in de zomer er lustig op los draaien. Via de windmolentjes wordt grondwater opgepompt om de bodem te irrigeren. Vanuit Heraklion leidt een afslag tussen de zeer toeristische badplaatsen Gouves en Chersonnissos naar de beroemde vlakte. Het is aangegeven met borden.

Dikti gebergte

Het plateau van Lassithi ligt op een hoogte van zo’n 800 m. in het Dikti gebergte. De klim er naartoe gaat via een erg bochtige weg. Het is een vruchtbaar gebied waar van alles verbouwd wordt. Een weg rond de vlakte leidt door de vele dorpen eromheen. Vanuit het dorp Psychro kunt u de Dikti grot (Dikteon Andron) bereiken (het laatste stuk moet te voet afgelegd worden). Hier zou oppergod Zeus het levenslicht hebben gezien. Ook via Malia is de vlakte te bereiken, maar dit is een meer avontuurlijke route.

Malia en het Minoïsch paleis

Malia is een supertoeristische badplaats op een kilometer of tien van het zo niet nog toeristischer Chersonnissos. In de zomer zijn beide dorpen overvol. Net buiten Malia, dichtbij de zee ligt de opgraving van een Minoïsch paleis dat tegelijkertijd met die van Knossos en Festos werd gebouwd. Heel veel is er niet van overgebleven, overigens.

Badplaats Sissi en het klooster van Selinari

Aan de doorgaande weg van Malia naar Agio Nikolaos vlak na de afslag naar de bekende badplaats Sissi ligt nog het mooie klooster van Selinari, dat bezocht wordt door veel gelovige passanten.

10 prachtige bestemmingen in Malia en Lassithi en Kreta