Malia en Lassithi

Swipe

Agio Nikolaos en Elounda

Hoofdstad van het district Lassithi is Agio Nikolaos, een mooi stadje met ongeveer 10.000 inwoners dat ondanks het toerisme toch zijn sfeer redelijk heeft weten te behouden. Trekpleister is het binnenmeer Voulismeni in het centrum dat in verbinding staat met de haven. Rondom het meer liggen gezellige terrasjes en op het heldere water kabbelen kleurrijke vissersbootjes. De winkelstraten die zich achter de terrassen langs het binnenmeer uitstrekken, zijn autovrij. Agios Nikolaos heeft een archeologisch museum (Odos Paleologo) waar onder meer keramiek uit de Minoïsche tijd staat uitgestald.

Who pays the ferryman?

Op zo'n elf kilometer van Agio Nikolaos ligt de mondaine badplaats Elounda. Hier is in de jaren zeventig de bekende televisieserie Who Pays the ferryman? opgenomen. Aan de kust een stukje buiten het centrum liggen peperdure luxe hotels, waar veel vooraanstaande personen en beroemdheden vakantie vieren. Het plaatsje zelf is echter heel eenvoudig gebleven. Aan het plein voor het haventje zijn wat winkeltjes en barretjes. Rechts van de haven bevindt zich een boulevard met taverna's en kleine appartementencomplexen.

Zoutmijnen van Olous

Via de boulevard van Elounda zijn de zoutmijnen van Olous te bereiken. Een voetpad doorsnijdt de mijnen die in de 12de eeuw door de Venetianen werden aangelegd en loopt over een kanaal met windmolens langs de verzonken stad Olous. Olous was tijdens de Minoïsche periode een belangrijke stad met zo'n 40.000 inwoners. De stad verdween waarschijnlijk onder water door de enorme vulkaanuitbarsting op Santorini in 1450. Van de stad is niet veel meer over omdat de Venetianen de stenen onder meer gebruikten om de zoutmijnen te bouwen. Er liggen achter het kanaal wel nog enkele mooie vloermozaïeken en in het archeologisch museum van Agio Nikolaos zijn gebruiksvoorwerpen uit de verzonken stad te zien.

Cactus Royal

Vier binnenkort je vakantie in mediterrane stijl in Cactus Royal op het bekende Griekse eiland Kreta! Deze prachtige 4,5-sterrenaccommodatie is the place...

v.a. 662 p.p.

Areti Hotel

Hotel Areti ligt in het leukste dorpje van Zuid Kreta? Agia Galini! Van oorsprong is Agia Galini een vissersdorp, waar je geen...

v.a. 434 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Agio Nikolaos en Elounda en Kreta