Malia en Lassithi

Swipe

Het palmenstrand van Vai

Vanuit Sitia is het nog ongeveer 26 kilometer naar de grootste toeristische trekpleister van dit stukje Kreta: het palmenstrand van Vai, uniek in heel Griekenland. Hoe het grote palmbomenbos met de ongeveer 5000 palmen op het strand terecht is gekomen, is een regelrecht raadsel, maar de legende luidt dat piraten er ooit voor de grap een kokosnoot in de grond hebben gestopt. Op het mooie, maar drukbezochte zandstrand wappert de Blue Flag (www.blueflag.org). In de nabije omgeving zijn nog meer zandstranden te vinden.

Moni Toplou

Onderweg naar Vai is het aan te raden even de hoofdweg te verlaten voor een bezoekje aan het prachtige Moni Toplou. De monniken van dit klooster hebben zich door de geschiedenis heen altijd kranig geweerd tegen de vele bezetters, iets wat heel duidelijk wordt verteld in het museum. In de Tweede Wereldoorlog boden de kloosterlingen onderdak aan Kretenzische partizanen en Britse soldaten. Het klooster ziet er van buiten uit als een soort burcht en is met dikke muren omgeven. Het binnenpleintje met de vloer van kiezelmozaïek is een plaatje. Rondom het klooster staan heel veel citroen-, sinaasappel- en vijgenbomen. In de winkel verkoopt men de uitstekende Toplou olijfolie en wijnen.

Palekastro

Op de terugweg vanuit Vai passeert u Palekastro. Hier zijn de resten van een Minoïsch paleis te zien. Dat van Kato Zakros is wellicht interessanter, maar het ligt wel nog een behoorlijk eind naar beneden langs de oostkust. De opgraving aan het begin van het dorp is niet zo fascinerend als Knossos, maar er is toch een aardig beeld van het oude paleis te vormen. Het (zand)strand van Kato Zakros met leuke taverna’s is een aanrader.

Makrigialos

Via bochtige weggetjes kunt u verder naar de zuidoostkust afzakken, maar dit is een hele rit. Zorg dat u het niet in het donker moet rijden, want de weg is slecht en niet verlicht. Mocht u niet verder dan Vai zijn gegaan dan kunt u beter terugrijden naar Sitia en daar dwars over het eiland richting de badplaats Makrigialos rijden. Hier vindt u mooie zandstranden die ook een Blue Flag hebben gekregen.

Moni Kapsa

Net voor Makrigialos kunt u nog even linksaf slaan richting Kalo Nero. Tegenover Taverna Cave of Dragon, waar ze heerlijk Kretenzisch eten serveren overigens (o.a. slakken van eigen kweek!) ligt beneden een mooie baai. Een steil ezelspaadje leidt naar een paradijselijk strandje. Een paar kilometer verder ligt tegen de rotsen het witte Moni Kapsa. Vooral het kerkje van het klooster is de moeite waard. De deur zit vaak op slot, maar men zal hem graag voor u open maken. Zorg er wel voor dat u decent gekleed bent, want u wordt aan de deur zorgvuldig gescreend. Mocht u niet voldoen aan het kritische oog van het oude vrouwtje aan de deur, dan krijgt vinnig u een oude jurk of pantalon toegeworpen om uw lichaam te bedekken. Vanaf het klooster loopt een smal pad naar boven waar zich een heilige grot bevindt. Vanaf deze plek is het uitzicht op de diepe kloof beneden het klooster erg indrukwekkend.

Hersonissos Maris

Hersonissos Maris is een uitstekende keuze voor jouw welverdiende vakantie op Kreta. Het hotel heeft een gunstige ligging en fijne zwembaden. En...

v.a. 489 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Het palmenstrand van Vai en Kreta