Malia en Lassithi

Swipe

Koutsouras, Ierapetra en Chrissi

Vanaf Makrigialos is het pittoreske dorpje Pefki dat in de bergen ligt te bereiken. Hier lijkt het leven stil te hebben gestaan. Aan het begin van Makrigialos staat een wegwijzer naar rechts. In het dorpje na Makrigialos, Koutsouras (pas op: u bent er zo doorheen) staat de legendarische taverna Kaliontzina. Vanuit heel Griekenland trekt dit betoverende plekje aan zee met de zeer goede Kretenzische keuken gasten. In de zomermaanden juli en augustus zit het er avond aan avond stampvol. In het centrum van Koutsouras gaat een weg naar het authentieke dorpje Stavrochori hoog in de bergen.

Ierapetra

Blijft u de hoofdweg volgen dan leidt een kustweg met spectaculaire uitzichten naar het meest zuidelijke stadje van het eiland Ierapetra. Opvallend aanwezig en zeer ontsierend langs deze weg zijn de vele kassen die veelal door Nederlandse bedrijven zijn gebouwd. Hier worden onder meer tomaten, komkommers en paprika’s in gekweekt. Ierapetra was als haven tijdens de Romeinse tijd heel belangrijk omdat van hieruit Afrika bevaren kon worden. Het is een typisch Grieks stadje met chaotisch verkeer en veel terrasjes aan de boulevard. De winkelstraten zijn autovrij. Aan de haven staat een Venetiaanse burcht waarachter zich de vroegere Turkse wijk uitstrekt. Het is leuk om hier een poosje door de straatjes te dwalen.

Chrissie en Mirtos

Vanuit Ierapetra gaan kaïks naar het eilandje Chrissi dat op ongeveer een uurtje varen van het stadje ligt. Grootste attractie op dit eilandje zijn de spierwitte stranden. Vanuit Ierapetra kunt u het eiland weer oversteken naar beginpunt Pachia Amos, maar u kunt ook nog even doorrijden voor een bezoekje aan Mirtos, een fraai kustdorpje met een mooi zandstrand en veel logeer- en eetgelegenheden. In de jaren zestig vestigden zich hier veel hippies.

10 prachtige bestemmingen in Koutsouras, Ierapetra en Chrissi en Kreta