Malia en Lassithi

Swipe

Sitia, tocht langs de noordoost- en zuidoostkust

De uiterste noordoost- en zuidoostkust in het district Lassithi is nog de meest onontdekte plek van Kreta. Hier vindt u het ongerepte Kreta waar de ruwe maar gastvrije bevolking haast ontroerende pogingen doet een graantje mee te pikken van het schaarse toerisme door bijvoorbeeld in een ‘snakbar' een ‘sandwis hum and chees' aan te bieden. Ook erg grappig is het bord met de tekst: ‘We sail cigarettes in home'.

Hotels en appartementen Sitia en omgeving

Voor deze rit moet u een volle dag uittrekken. Wilt u alle bezienswaardigheden bekijken en ook nog van de vele stranden, strandjes en eetgelegenheden genieten dan kunt u beter onderweg ook nog ergens overnachten. In het voor- of naseizoen is het geen enkel probleem om op de bonnefooi een slaapplaats te regelen. Er is namelijk een overvloed aan kleinschalige hotels en appartementen in dit deel van Kreta. In het hoogseizoen is het wellicht iets lastiger, maar ook dan is er vaak nog plaats.

Pachia Amos

De rit begint bij Pachia Amos een onooglijk dorpje langs de doorgaande kustweg van Agio Nikolaos naar Sitia. Dit dorpje is ook een belangrijke halte voor de bussen richting zuidoosten en weer terug. Aan het einde van het dorpje volgt u de weg rechtdoor (rechtsaf gaat naar Ierapetra). De weg slingert omhoog langs de Oros Orno-berg. Na een paar kilometer ziet ter hoogte van het dorpje Platanos op de rotswand een enorm bord waarop de weinig subtiele uitnodiging 'Stop Panorama' staat. Inderdaad is het uitzicht vanaf het terras van de bijbehorende uitspanning over de Golf van Mirabello adembenemend.

Mochlos

De volgende stop is Mochlos. Hiervoor moet de doorgaande weg worden verlaten om naar de kust af te dalen, maar het staat aangegeven met een bord. Mochlos is een lieflijk gehuchtje aan de rotsachtige kust dat uit niet meer bestaat dan wat grillige straatjes en enkele taverna’s waar het erg goed toeven is. In het weekend komen hier heel veel Grieken/Kretenzers eten. Een paar honderd meter uit de kust verwijderd, ligt een klein eilandje waarop enkele Minoïsche resten en een kerkje te zien zijn. Vissersbootjes brengen u er naartoe. De geoefende zwemmer komt ook een heel eind.

Sitia

Om de route te vervolgen moet u weer de doorgaande weg opzoeken. De rit gaat nu langs de kust en door de bergen naar het gezellige moderne stadje Sitia. Het heeft een Venetiaanse burcht, een mooie boulevard en leuke winkelmogelijkheden. Ook komen hier de beroemde en veelbekroonde Sitia olijfolie en de verrukkelijke Sitiawijnen vandaan. De fabriek aan de rand van het stadje op de weg naar Heraklion is te bezoeken. In het hoogseizoen is er een speciale kelder ingericht waar de bezoekers kunnen zien hoe de olie en de wijn geproduceerd worden. (Info: tel. 0030 28430 25200). Ook wordt er in deze streek heerlijk honing gefabriceerd met de naam Sitiako.

Vasia Royal

Vasia Royal is een mooi adres voor een heerlijke vakantie op het prachtig Kreta. Het heeft alles wat je nodig hebt om...

v.a. 449.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Sitia, tocht langs de noordoost- en zuidoostkust en Kreta