Maloti Mountains (Noord)

Swipe

A3 naar Lesotho’s hart

Dankzij het economische belang van Mohale Dam, is de A3 tot Thaba-Tseka verhard. De weg kent verschillende bezienswaardigheden; deze bevinden zich op korte reisafstand van Maseru.

Bushmen’s Pass

‘Lekhalo la Baroa’ wordt deze bergpas door Basotho genoemd. Historische aanwezigheid van San wordt bewezen door rotsschilderingen die in deze omgeving onder kliffen zijn ontdekt. Leeuwen, luipaarden, elandantilopen en zelfs parelhoenders zijn afgebeeld en logisch geconcludeerd kwamen zij hier in het verre verleden voor.

De top van de pas ligt op een hoogte van 2263 meter, de afstand naar Maseru's Kingsway bedraagt ongeveer 50 kilometer (u passeert de aflag naar Mazenod/Moshoeshoe I Airport). Deze pas biedt zicht op de vallei die overgaat in Mohokare Drainage Area.

God Help Me Pass

God Help Me Pass vormt een deel van de A3 en ligt circa negen kilometer ten oosten van de Bushmen's Pass (de weg kringelt door bergformaties). 'God Help Me Pass' betreft de vertaling van ‘Lekhalo la Molino Ntuse’. Op de top (2281 meter) bevindt zich het kantoor van Basotho Pony Trekking Centre (tel. 22317284).

Blue Mountain Pass

Blue Mountain Pass vormt een deel van de A3 en ligt ten oosten van de God Help Me Pass. De top bevindt zich op een hoogte van 2633 meter. Het zicht op de blauwige Maloti Mountains verklaart de naam van de pas - de Engelse vertaling van 'Lekhalo la thaba putsoa'.

Mohale Dam

In 2002 opende Mohale Dam, de tweede fase van Lesotho Highlands Water Project. Mohale betreft een 'backupreservoir' dat door middel van een ondergrondse tunnel is verbonden met Katse Dam. Bij overvloedige regenval wordt Mohale gevuld met water uit Katse Dam; bij droogte wordt Katse Dam aangevuld met Mohale's water. De damwand is 145 meter hoog en is geplaatst tussen twee hellingen.

In het Visitors Centre (tel. 22936217, geopend ma. t/m vr. 09.00-16.00 uur, za. en zo. 10.00-16.00 uur) kunt u terecht voor een rondleiding en achtergrondinformatie. Dit centrum is gevestigd in de kantoren van Lesotho Highlands Development Authority.

10 prachtige bestemmingen in A3 naar Lesotho’s hart en Lesotho