Maloti Mountains (Noord)

Swipe

Katse Dam

Inleiding Katse Dam

Ligging

Katse ligt op een hoogte van ongeveer 2050 meter en is (na Tekezé in Ethiopië en Cahora Bassa in Mozambique) Afrika's grootste stuwmeer. Het Katse-complex betreft het paradepaard van Lesotho's economie. Het plaatsen van betonnen bruggen en bouwen van een damwand met een hoogte van 185 meter in Malibamatso Valley vormde het eerste deel van Lesotho Highlands Water Project.

Economische doeleinden

In 1998 werd de vallei gevuld met bergwater, waardoor Katse Dam een feit was. Een ondergrondse tunnel, die een diameter heeft van vier meter, maakt watertransport naar Maseru en Zuid-Afrika mogelijk. Voor dit water betaalt Zuid-Afrika jaarlijks kapitalen aan Lesotho. Een andere ondergrondse tunnel maakt watertransport van en naar Mohale Dam mogelijk. Opgewekte elektriciteit is bestemd voor de binnenlandse markt.

Landschap

Rondom het meer rijzen glooiende, ruige bergen op die ’s?winters zijn bedekt met sneeuw. Stilte, verlatenheid en frisse wind maken van Katse Dam een unieke plaats. Schiereilandjes en bochtige oevers zullen de geheugenchip in uw camera overuren laten maken.

Bereikbaarheid

Dankzij het economische belang van het stuwmeer, is de tweebaans A25 (van/naar Hlotse/Leribe) verhard. Stop onderweg op het parkeerterrein van Mafika Lisiu Pass (3092 meter). De onverharde (en deels gevaarlijke) A3 van/naar Mokhotlong/Sani Pass is, zelfs voor jeeps met vierwielaandrijving, een uitdaging. Reken op een rit die het grootste deel van de dag in beslag neemt.

Beschrijving bezienswaardigheden

•, De damwand is onmisbaar, deze vormt de zuidrand van het stuwmeer en is zichtbaar vanaf de weg. Mist u het uitkijkpunt op de betonrand niet, u komt hier met een georganiseerde excursie (ma. t/m vr. 09.00 en 14.00 uur, za. en zo. 09.00 en 11.00 uur, tel. 22910805);

•, Visitors Centre (geopend 08.00-17.00 uur) vindt u in de kantoren van Lesotho Highlands Development Authority.

10 prachtige bestemmingen in Katse Dam en Lesotho