Manila

Swipe

Zuidelijke stadsdelen

Pasay City
Vanaf het Rizal Park voert de Roxas Boulevard langs de oever van de Baai van Manila in zuidelijke richting naar de nationale luchthaven (Manila Domestic Airport). Iets verder zuidelijk liggen de internationale luchthaven (NAIA) en Centennial Terminal (NAIA I). In de directe omgeving van de internationale luchthaven bevinden zich het Casino Filipino en de Duty Free Fiesta Mall. Ongeveer 1 km vanaf de nationale luchthaven ligt aan de Quirino Avenue het zuidelijke eindstation (Baclaran) van de metrolijn LRT (Light Rail Transit).

Las Piñas

De voorstad Las Piñas vormt de zuidwestelijke begrenzing van Metro Manila. De belangrijkste bezienswaardigheid van Las Piñas is het unieke Bamboe Orgel in de San José Church. Het orgel werd gebouwd door de Spaanse priester Diego Cera. Hij begon er mee in 1816 en voltooide zijn werk in 1824. Het meer dan 5 m hoge en 4 m brede instrument werd in 1973 per schip overgebracht naar Duitsland voor een volledige revisie. In 1975 werd het geheel gerestaureerde orgel weer terug geplaatst in de kerk van Las Piñas. Jaarlijks wordt er in februari het Bamboo Organ Festival gehouden in de kerk, waarbij internationaal bekende organisten en koren optreden. Het Bamboe Orgel kan dagelijks bezichtigd worden van 9.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur (behalve op zondag). Als men vanaf de kerk de hoofdstraat volgt richting Cavite bereikt men na circa 3 km de jeepneyfabriek Sarao waar men tijdens werkdagen kan bekijken hoe de karakteristieke Filippijnse jeepneys gemaakt worden. Vanaf Ermita kan men Las Piñas bereiken door in de M.H. Del Pilar Street een jeepney te nemen naar Baclaran (Pasay City) en daar over te stappen op een jeepney of bus naar Zapote/Las Piñas. Vanaf Intramuros kan men ook een bus nemen richting Cavite of Ternate en uitstappen in Las Piñas. Het busstation ligt aan de noordoostelijke kant van Intramuros, niet ver van de plaats waar de Jones Bridge de Pasig River overspant.

Makati

Zuidoostelijk van de eigenlijke stad ligt de zakenwijk Makati. De hoofdstraat van Makati, Ayala Avenue, wordt wel aangeduid als de ‘Wall Street van Metro Manila’. Op de hoek van de Ayala Avenue en de Makati Avenue bevindt zich het Makati Commercial Center, een modern winkelcentrum met supermarkten, restaurants en bioscopen. Vlak hier in de buurt kan men een bezoek brengen aan het fraaie Ayala Museum. Belangrijke gebeurtenissen uit de Filippijnse geschiedenis zijn hier uitgebeeld in de vorm van diorama’s. Tevens is er een volkenkundige afdeling en een interessante collectie scheepsmodellen (onder andere een 3 m lange replica van een Spaans galjoen). In Makati bevindt zich een aantal hotels van internationale klasse. De belangrijkste hotels zijn het Inter-Continental, het Mandarin Oriental, het Manila Peninsula Hotel, het New World Renaissance Hotel, het Dusit Hotel Nikko en het Makati Shangri-La Hotel. Het is niet verwonderlijk dat er bij een dergelijke concentratie van hotels ook ruimschoots mogelijkheden aanwezig zijn om ‘s avonds uit te gaan. Afgezien van talrijke restaurants kan men in Makati ook vele bars en discotheken vinden. Het kantoor van toerisme (Department of Tourism, Rizal Park) verstrekt een folder met een overzichtskaart van Makati en een uitgebreide lijst met tientallen adressen van luchtvaartmaatschappijen, ambassades, restaurants, kunstgalerijen, bars, discotheken, winkels en warenhuizen. De exclusieve woonwijken van de rijke toplaag van de Filippijnse bevolking liggen op korte afstand van Makati. Tot deze tuinsteden behoren onder andere Dasmarinas Village, San Lorenzo Village en Urdaneta Village, maar het bekendst is wel Forbes Park. Ter bescherming van hun kapitale villa’s en de bijbehorende tuincomplexen hebben de miljonairs eigen bewakingslegertjes in dienst. Oostelijk van Forbes Park ligt het Manila American Memorial Cemetery waar 17.000 Amerikaanse soldaten die gesneuveld zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog hun laatste rustplaats hebben gekregen. Het is de grootste Amerikaanse militaire begraafplaats buiten de Verenigde Staten. Vanuit het toeristendistrict Ermita-Malate kan men het Makati Commercial Center bereiken per bus (aanduiding ‘Ayala’) vanaf de Taft Avenue. In Makati kan men bij het kruispunt Ayala Avenue/E. de los Santos Avenue een jeepney nemen om in Forbes Park te komen.

10 prachtige bestemmingen in Zuidelijke stadsdelen en Filipijnen