Mar del Plata en omstreken

Swipe

Laguna de los Padres en Museo Fangio

Een leuke dagtrip is naar de Laguna de los Padres, 20 km ten westen van Mar del Plata langs de RN 226. Dit is een beschermd gebied (vanwege de curro, een niet veel voorkomende struik en de vele vogels). Laguna de los Padres ligt bij het vredige dorpje Sierras de los Padres. Het landschap rondom de laguna is heuvelachtig met veel koren- en zonnebloemvelden, bossen en weilanden. Het deed me erg aan Noord-Frankrijk denken. Als je bij het meer aankomt staat links nog een oud jezuïetenklooster uit 1746, Reduccion del Pilar, dat in 1968 geheel is gerestaureerd. Aan de andere kant van het meer bevindt zich Estancia de los Padres, nu een museum van José Hernández. Deze man was een van de grootste gauchoschrijvers van het land. Hier bracht hij zijn jeugd door (tot rond 1850). Hij leerde als kind in dit gebied het ruige en harde Pampaleven kennen en voelen en zag de bloedige strijd tussen de indianen en de landeigenaren. 

Deze jeugdervaringen vormden zijn leven en zijn inspirerende boeken. Vooral het gedicht van de gauchoheld Martín Fierro is een nationaal symbool. In het museum staat nog meubilair uit die tijd, ook mauscripten en authentieke attributen van gaucho’s. Elke derde zondag in maart wordt er een groot plattelandsfeest gevierd, Fiesta de las Estancias, met prachtige folklore en de traditionele ‘asado criollo’ (grote lappen vlees, gegrild op houtskool).

Het museum is elke dag open van 9-19 uur. Er zijn excursies vanuit Mar del Plata, maar je kunt ook de bus bij de terminal nemen. 

Het is ook leuk om het dorpje Sierra de los Padres te bezoeken, dat er vrijwel achter ligt. Dit ongestoorde dorpje staat vol met weekendhuizen, winkels, terrassen en restaurants. De RN 226 kun je weer nemen richting Balcarce (nog zo’n 40 km), naar het tweede deel van de dagtrip: Museo Juan Manuel Fangio

Balcarce is een klein gezellig stadje met een beroemd automuseum. Als je een liefhebber van prachtige oude auto’s bent mag je dit niet missen, 5000 m2 autoplezier! Argentinië was in de jaren vijftig van de vorige eeuw sterk in de formule I klasse, want niet alleen Juan Manuel Fangio werd toen regelmatig wereldkampioen (in 1951, 1954, 1955, 1956 en 1957), ook twee andere Argentijnen. 

Al die prachtige racewagens uit die tijd kun je er zien. Maar ook oldtimers zoals een unieke Chevrolet ‘Rugby’ uit 1928, of een Alfa Romeo ‘Coup Touring’ uit 1949, maar ook een Hudson uit 1923, model Super Six, gemaakt door Domingo Bucci. De privé-autoverzameling van Fangio (b.v. een zilveren Mercedes W 196) en trofeeën zijn er ook te bewonderen.

Elke dag open van 9-19 uur. Het museum is op de hoek van Mitre en Dardo Rocha aan de Plaza Libertad. www.museofangio.com 

 

Plaza Libertad is een prettig plein met veel bomen en bloemen. Er staat zo’n neogotische kerk die pas rond 1940 werd gebouwd en er is dagelijks een leuke (rommel/souvenir) markt aan de zijde van het museum. Op het plein komt de Av. Juan Kelly uit, een brede laan met restaurants en cafés.

Zeker 6 bussen per dag met Empresa Rápido (1,5 uur) van en naar Mar del Plata. 

10 prachtige bestemmingen in Laguna de los Padres en Museo Fangio en Argentinië