Mar del Plata en omstreken

Swipe

Langs de kust naar Pinamar

Vanuit Mar del Plata gaat de RN 11 richting het noorden grotendeels langs de kust naar de levendige badplaats Villa Gesell. Verwacht niet veel van het landschap, want het is over het algemeen vlak met wat bossen en duinen. Daarna als je naar Pinamar gaat volg je dezelfde weg (RN 11) en verandert het landschap langs de kust in een bosrijk gebied van pijn- en dennenbomen. 

Villa Gesell 

Villa Gesell is een stadje dat niet meer dan 25.000 inwoners telt, maar gedurende de zomermaanden (tussen januari en maart) er honderdduizenden bijkrijgt. Het ligt 360 km ten zuidoosten van Buenos Aires en 106 km ten noorden van Mar del Plata. Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw is Villa Gesell uitgegroeid tot een levendige badplaats waar in de zomer veel jonge mensen uit Buenos Aires hun vakantie doorbrengen. Het staat bekend om zijn uitbundige nachtleven. Maar de bedoelingen van de stichter van de stad waren anders. 

Eind 1931 kocht hier een zekere Carlos Gesell, een zoon van Duitse immigranten, wat grond rond het strand. Moet je je eens voorstellen, ruim 70 jaar geleden woonde hier nog niemand, want het was ook een kaal gebied met alleen maar strand en duinen. Gesell begon met het cultiveren van de grond en deze natuurliefhebber wilde een enorm ‘duinbos’. Hij plantte er veel pijn- en eucalyptusbomen en exotische planten, bouwde er zijn huis (dat nu een museum is) en ontving hier zijn vrienden uit Buenos Aires in deze aangename groene omgeving. Dat werd ook begin jaren veertig door de toeristen ontdekt en vanaf die tijd begon de ontwikkeling van het stadje. Het werd in de jaren vijftig en zestig dé ontmoetingsplaats van progressieve jongeren, hier werd in de jaren vijftig als eerste de bikini gedragen! En vanaf de jaren zeventig kwam er een explosieve groei van het toerisme. Nu is Villa Gesell helemaal volgebouwd en ik denk dat de stichter (hij overleed in 1979) zich zeker in zijn graf zal omdraaien als hij ziet wat er tegenwoordig van zijn stadje is geworden. Avenida 3 is de belangrijkste straat, alle bekende winkels vind je er, het stikt er van de cafés en restaurants en het uitgaansleven speelt zich hier ook grotendeels af. Veel winkels zijn in de zomermaanden tot diep in de nacht open. Na zes uur ’s avonds is er een leuke ambachtsmarkt (Paseo de los Artesanos) op de Plaza bij Av. 3 en Paseo 104. Op dit plein worden ook ‘s avonds openluchtconcerten gegeven en Paseo 106 is een gezellige voetgangersstraat. 

Het mooiste gedeelte is Barrio Norte of Pinar del Norte, het loopt vanaf Av. Buenos Aires bij het strandgedeelte tot aan Blvd Gesell. Bij Alameda 202 ga je naar het Reserva Parque Cultural. Dit is het park dat door Carlos Gesell is aangelegd, het is er heerlijke wandelen en al die bomen geven goede verkoeling in de warme zomer. Hier vind je de eerste huizen van de stad waar Carlos Gesell heeft gewoond. Allebei zijn nu een museum, waar je de geschiedenis van Villa Gesell kunt volgen en zijn familie. Zijn laatste huis, meer een Zwitsers chalet, is tevens een cultureel centrum.

Open van 9-20 uur, tussen de middag gesloten. 

 

Het is aangenaam wandelen door deze wijk, Pinar del Norte, er is volop groen, veel bomen, mooie huizen en de straatjes lopen zigzaggend omhoog en omlaag. Daarbij zijn er genoeg terrassen voor een verfrissend drankje. Gedurende de zomermaanden worden ook in Villa Gesell veel festiviteiten georganiseerd, zoals openluchtconcerten en zang- en koorwedstrijden. Het is een en al feest in Villa Gesell! 

10 prachtige bestemmingen in Langs de kust naar Pinamar en Argentinië