Mar del Plata en omstreken

Swipe

Pinamar

Het stadje Pinamar is een van de chiqueste badplaatsen langs de Argentijnse kust, 320 km ten zuidoosten van Buenos Aires, 120 km ten noorden van Mar del Plata en 22 km van Villa Gesell. Het is in 1943 ontworpen door een bekende Argentijnse architect, Jorge Bunge. Hij was welgesteld en wilde een rustig, welvoorzien stadje aan de kust. Het strand is hier breed, er groeien veel dennenbomen en een warme golfstroom vanuit Brazilië komt voor de kust langs, dus de locatie was al goed. 

De welgestelden uit Buenos Aires hebben hier villa’s en luxe appartementen laten bouwen, je vindt er winkels van de grote modehuizen en dure hotels. Pinamar is als de Franse badplaats Cannes, maar dan in het klein aan de Argentijnse rivièra. Het is zeker de moeite waard om er enkele dagen te vertoeven, want de omgeving is mooi, met enkele lagunes, grote estancia’s die je kunt bezoeken en veel bossen en duinen rondom het stadje. Qua landschap doet het denken aan onze Nederlandse of Belgische kust. Ook proef je nog een beetje de oude glorie wat Pinamar charmant maakt. De belangrijkste straat is natuurlijk Av. Jorge Bunge, een brede laan met enorme bomen en daar tussen volop terrassen, winkels en hotels. Een leuke wandeling is over de Av. del Mar langs de kust (costanera), waar je aan de ene kant prachtige huizen ziet staan met grote tuinen, die meer op parken lijken. En aan de andere kant het brede strand met zijn strandhokjes, keurig gerangschikt met een eigen kleur om aan te geven bij welk strandpaviljoen (balneario) ze behoren. 

 

Het eigenlijke stadsplan is gemaakt rond Av. J. Bunge en Av. del Libertador. Daarmee lopen niet alle straten parallel of staan ze haaks erop, maar ze lopen in een boog van 180 graden met deze straten. Van bovenaf gezien een soort amfitheater. In het hoogseizoen, januari tot begin maart, zijn de hotels volgeboekt en duur, ook eenvoudige hotelletjes. Daarvoor en daarna zakken de prijzen. Alleen zijn dan wel veel hotels en restaurants dicht. Argentijnen houden van shoppingcentra, zo heb je hier Paseo Bunge, een groot gezellig shopping-paradijs met veel winkels, maar ook terrassen en restaurants. Je vindt het bij de rotonde Av. J. Bunge en Av. del Libertador bij Av. Constitucion. Een gezellige straat om te flaneren is Calle de las Artes vanaf Av. del Libertador, zo ook Av. E. Shaw. Wil je gezien of herkend worden ga dan naar het strandpaviljoen (Balneario) CR, een van de laatste paviljoens. Daar bevinden zich bekende mensen uit de mediawereld, politici, en (top)modellen uit de modewereld. 

10 prachtige bestemmingen in Pinamar en Argentinië