Marmaris

Swipe

Marmaris

Marmaris is, samen met Bodrum, de belangrijkste toeristenplaats van de Turkse zuidwest-kust. Hier gaan de Egeïsche en de Middellandse Zee in elkaar over. De weg naar Marmaris vanaf de hoofdweg van Mugla naar Fethiye gaat eerst over een kilometerslange Eucalyptuslaan, en kronkelt vervolgens door een boomrijke omgeving en over een 550 m hoge pas naar het zuiden. Bijzonder is de fraaie natuurlijke omgeving van Marmaris, overal zijn bergen bedekt met pijnbomen.

Net als Bodrum ligt Marmaris op een schiereiland - het antieke Peraea Rhodia - en was het van oorsprong een vissersplaatsje, maar Marmaris beschikt over een veel beter strand (vooral naar het westen toe). Samen met een nieuwe, aan 800 schepen plaats biedende jachthaven en wat sjieke hotels en `vakantiedorpen' is dat een reden voor de Turkse jetset om Marmaris te verkiezen boven andere badplaatsen. Dat betekent echter geenszins dat Marmaris een uitgesproken dure badplaats zou zijn: ook voor de normale toerist is er keus genoeg in hotels, pensions en restaurants in een plaatsje, dat in het oude centrum het eigen karakter iets beter bewaard heeft dan Bodrum. Daarentegen is hier veel meer (beperkte) hoogbouw gepleegd.

Geschiedenis

In de oudheid heette Marmaris Physkos; een rol van betekenis schijnt het toen niet gespeeld te hebben, hoewel het een welvarende, handelsstad aan de route tussen het huidige Anatolië, Rhodos en Egypte was. Aan die tijd herinnert nu niets meer, ook al doordat een aardbeving in 1958 nogal wat schade aanrichtte.

Bezienswaardigheden Marmaris

Wat betreft bezienswaardigheden, komt Marmaris er wat bekaaid af. Het stadje heeft een gezellig centrum, dat 's zomers grotendeels tot voetgangersgebied verklaard wordt. Langs de haven en verder naar het westen, waar de betere hotels staan, loopt een boulevard.
Het in 1522 door Süleyman de Schitterende gebouwde (Osmaanse) kasteel, op een rots boven de haven, is niet erg interessant, maar biedt wel een mooi uitzicht over de baai en het stadje. Achter het Toeristenbureau staat een uit 1545 daterend complex, dat nu door toeristenwinkeltjes in beslag genomen wordt, maar dat oorspronkelijk een menzilhane was (letterlijk: herberg binnen het bereik), een onderkomen voor boodschappers en hun rijdieren. Zo'n 2 km naar het noorden zijn, bovenop de i Asar Tepe (tepe = heuvel) nog wat resten te zien van een akropolis uit de Helleense tijd.
Op donderdagmiddag en vrijdagmorgen is er markt langs de haven. Behalve de gebruikelijke souvenirs behoort honing tot de specialiteiten van de streek.

Met Rhodos heeft eeuwenlang een nauwe band bestaan, die ook nu nog niet helemaal verloren is gegaan. Dat komt ondermeer tot uiting in de (nogal prijzige) bootverbinding met dit Griekse eiland. De boten gaan vrijwel dagelijks en het is mogelijk om dagtrips te maken. Meer informatie en kaartjes zijn verkrijgbaar bij één van de vele reisagentschappen bij de haven. Langere en kortere uitstapjes per boot, tot luxueuze cruises toe, behoren tot de mogelijkheden: bijvoorbeeld naar Ölü Deniz (bij Fethiye), naar Kaunos (= Dalyan), Datça en naarKnidos (zie hieronder). Ook hiervoor geldt: inlichtingen, aanbiedingen en kaartjes bij de haven. Het is zinvol om de prijzen te vergelijken.
Marmaris heeft verscheidene campings, disco's en tal van winkeltjes; er zijn boten, motorfietsen en auto's te huur. Een busstation is er (nog) niet, maar er gaan bussen naarIzmir, Istanbul, Bodrum, Fethiye en Datça.

Omgeving Marmaris

Er zijn verschillende uitstapjes in de buurt van Marmaris mogelijk.

Datça

Het schiereiland waarop Marmaris ligt, Reşadiye Yarimadasi (= halfeiland), is veel smaller dan dat van Bodrum en biedt, mede daardoor, minder mogelijkheden tot excursies. De enige andere nederzetting van (toeristische) betekenis is Datça, dat 79 km ten westen van Marmaris ligt en dat per boot en per bus te bereiken valt. Het schiereiland wordt naar het westen toe hoe langer hoe smaller, en de weg loopt door bijzonder mooi, bergachtig en deels bebost terrein naar Reşadiye. Daar splitst de weg: enerzijds naar Knidos (zie verderop), anderzijds naar Datça, ook al lang geen onbedorven vissersdorpje meer, maar nog geen Marmaris of Bodrum. In feite bestaat het plaatsje uit maar één straat, die met een paar bochten over het schiereilandje tot aan de kust doorloopt. Aan deze straat ligt zo'n beetje alles wat voor de bezoeker van belang is, zoals de PTT, winkeltjes, restaurants, pensions en hotelletjes en het busstation. Het Toeristen Informatiebureau is gevestigd aan de Iskele Mah., Belediye Binasi. Het belangrijkste strand ligt ten oosten van Datça, maar er is er ook een aan de zuidzijde. Ook een jachthaven ontbreekt niet.

Knidos

De weg van Datça naar Knidos verkeert in vrij slechte staat. Er gaan geen bussen; wel worden er uitstapjes per boot georganiseerd. Wie met eigen auto gaat, moet bij de twee splitsingen zonder wegwijzer links aanhouden. Het havenplaatsje werd rond de 7e eeuw v.C. gesticht en is vooral de moeite waard vanwege de schitterende ligging tussen de olijf- en andere boomgaarden en twee prachtige baaitjes, de antieke havens. De ruïnes van het antieke stadje liggen erg verspreid en verkeren in tamelijk slechte staat.

Aan de weg van Çesmeköyü naar Knidos staat nog een uit Hellenistische tijden daterende stenen brug. Van de resten van Knidos ligt de necropolis in een ondiep ravijn, aan de voet van twee middeleeuwse forten, langs de weg op ongeveer 2 km voor de rest van het opgravingsgebied. Niet ver daar vandaan bevinden zich ook de resten van een soortgelijke tombe als die van koning Mausolos uit Halikarnassos (Bodrum). Tot de andere bezienswaardigheden behoren de reeds genoemde haven; en verder de tempel van Demeter, die zich, met verscheidene andere ruïnes, op ongeveer een halve kilometer vóór het groepje eethuizen bevindt. Niet ver van de zuidelijke haven, vlak naast de weg, bevindt zich een redelijk bewaard gebleven theater. Bij de restaurantjes gaat een pad naar boven, de heuvel op. Het loopt ondermeer naar de plek waar vroeger, in een aan haar gewijde tempel, een wulps, erg realistisch en destijds erg populair beeld van Aphrodite gestaan moet hebben.
Het huidige Knidos is slechts een gehucht, met een paar kleine restaurantjes, een pension en een politiepost. In de vroegere haven maakt een houten pier zwemmen mogelijk; wie naar het strand wil, moet een paar kilometer lopen.

Bozburun-schiereiland

Het Bozburun-schiereiland steekt naar het zuidwesten uit, richting Rhodos. Op dit schiereiland ligt ondermeer Turunç, zowel per boot als over de weg bereikbaar, dat een strand en enkele hotels heeft. Interessant is ook Gerbekşe, met ruïnes van Byzantijnse kerken.

10 prachtige bestemmingen in Marmaris en Turkije