Marrakech en de Hoge Atlas

Swipe

De Hoge Atlas

Direct ten zuiden van Marrakech bevindt zich de Hoge Atlas met toppen van 3000 tot meer dan 4000 m hoogte die bij heldere dagen het achtergronddecor van de stad vormen. Het is ook het grootste berggebied van Noord-Afrika. De bergketen is zo’n 800 kilometer lang en op vele plaatsen ondoordringbaar. Toch lopen er een aantal doorgangen van noord naar zuid zoals de twee spectaculaire passen: de Tizi-n-Tichka-pas naar Ouarzazate en de Tizi-n-Test-pas naar Taroudannt.

Al eeuwenlang is de Hoge Atlas het woongebied van de Imazighen (Berbers), die vaak slaags raakten met de nomaden die door de verwoestijning van de Sahara noordwaarts trokken. De versterkte woonhuizen van de Imazighen (Berbers), de tighremts van pisé en steen, vormen een perfecte eenheid met de bergen waar ze tegenaan geplakt lijken. Op de weidegronden worden schapen en geiten gehouden en op de kleine akkers worden aardappelen, graan en alfalfa verbouwd. Het leven is hier hard. De komst van het toerisme kan hier verandering in brengen als de opbrengsten ook ten goede komen aan de lokale bevolking.

Dit is soms het geval in de twee belangrijkste wandelgebieden: het gebied rond de Djebl Toubkal en de Bou Guemez-vallei. Daar zijn accommodatiemogelijkheden in gites (eenvoudige pensions) bij boerenfamilies. Meerdaagse wandeltochten en bergbeklimmen zijn in deze regio bij buitenlandse reizigers populair. De bagage kan per muilezel vervoerd worden. Hier is ook het beste skigebied van Marokko in Oukaïmeden met de hoogste skilift (3273 m) ter wereld.

10 prachtige bestemmingen in De Hoge Atlas en Marokko