Meran en omgeving (Merano e dintorni)

Swipe

Zuid-Tirol

Het noorden van Meran lijkt op het eerste gezicht een beetje saai, tal van appel- en wijngaarden leveren nu eenmaal lang niet altijd idyllische taferelen op. Als de appelgaarden in bloei staan raakt u er overigens niet uitgekeken, helaas is dat slechts een maandje attractief. Als de vruchten eenmaal aan de bomen hangen is een wandeling erdoor echter evenmin te versmaden. Het saaie is echter maar schijn.

Als u Meran via weg 44 in noordelijke richting verlaat (richting Dorf Tirol) dan passeert u achtereenvolgens Kuens, Riffian en Saltaus en arriveert u na ruim 20 kilometer via St.Martin in St.Leonhard. Zonder twijfel heeft u nu al een heel ander beeld van de omgeving. In Kuens kunt u een kijkje nemen bij een van de oudste fresco’s die in Zuid-Tirol te vinden zijn. Aan de buitenzijde van de parochiekerk bevindt zich een gotische fresco die daar omstreeks 1400 werd aangebracht. De parochiekerk van Riffian is een bedevaartskerk met een fraai interieur en in de bijbehorende kapel bevinden zich fresco’s uit de 16e eeuw. U laat nu het wijnbouwgebied achter u en de bergen worden hoger en spectaculairder. Vanuit Saltaus kunt u met behulp van kabelbanen de 2781 meter hoge Hirzerspitze bereiken. Hier is het bekende wintersportgebied Hirzer Panorama, met schitterende vergezichten. U kunt, als u niet tegen een pittige wandeling opziet, uitstappen bij Prenn en de tocht naar de hoogste top van de Sarntaler Alpen te voet maken.

Vlak voor St. Martin kunt u een bezoek brengen aan de links van de weg gelegen Passeier waterval. Het plaatsje zelf is geliefd bij beoefenaars van de bergwandelsport. In de directe omgeving zijn tientallen wandelingen uitgezet, een lustoord voor de liefhebbers. In St.Leonhard zult u een keuze moeten maken: linksaf via weg 44bis naar het Timmelsjoch over een afstand van ongeveer 30 kilometer, of rechstaf naar de Jaufenpass via weg 44 die u uiteindelijk in Sterzing brengt, een afstand van iets meer dan 30 kilometer. Als u een overnachting regelt in Oostenrijk, dan kunt u zelfs rondrijden. Bent u een stevige doorrijder die wel van het landschap wil genieten maar niet in elk dorp stopt, dan is het zelfs in een dag te doen.

St. Leonhard was de woonplaats van de beroemd geworden vrijheidsstrijder Andreas Hofer (1767-1810), zijn naam komt u op vele plaatsen tegen, zijn biografie vindt u bij ‘Geschiedenis’. Vanuit St.Leonhard kunt u een bezoek brengen aan de ruïne van de Jaufenburg, een kasteel uit de 13e eeuw.

Onderweg heeft u bemerkt dat de weg geleidelijk aan omhoog voert, dat blijft nog even zo, zij het dat de stijgingen, voor welke richting u ook kiest, beduidend hoger worden. In de richting van het Timmelsjoch is de weg tot aan Moos betrekkelijk eenvoudig, vanaf Moos mag u de weg niet vervolgen als u een caravan mee wilt nemen. Het laatste stuk van de weg gaat behoorlijk steil omhoog en komt uiteindelijk op de grensovergang met Oostenrijk. Houd er rekening mee dat het er behoorlijk fris kan zijn en u zult de eerste niet zijn die er in het hartje van de zomer, een sneeuwbui over zich heen krijgt.

De weg naar Sterzing, het vervolg van weg 44 dus, is in zijn geheel afgesloten voor caravans. Het is een prachtige rit waarbij u soms het idee krijgt in een maanlandschap te rijden. Deze weg is moeilijker als de weg naar het Timmelsjoch, maar met enige bergervaring goed te berijden. Vanuit Sterzing (zie de beschrijving bij ‘Eisacktal’), kunt u via de autostrada de Brennerpass bereiken. Kiest u voor weg 12 dan is de weg tolvrij en, zeker als er verkeer van betekenis is, vermijdt u de drukte bij de uitrit van de tolweg.

Rondje Oostenrijk

In Oostenrijk moet u tol betalen voor het gebruik van de autowegen en autosnelwegen, u moet een Autobahvignet op de auto hebben. Bovendien moet extra betaald worden voor de Europabrug. In Italië kunt u een gecombineerde ticket kopen. Wilt u een prachtige rit rijden rijden volg dan onderstaande route, gerekend vanaf de Brennerpass. Komt u vanaf het Timmelsjoch dan rijdt u de route in tegengestelde richting. Het is een prachtige rit en u ziet veel meer van de omgeving dan wanneer u gebruik maakt van autosnelwegen. Het kost meer tijd, dát wel.

Bij de Brennerpass kiest u voor weg 182 in de richting van Steinach en Innsbruck. U rijdt nu door het Wipptal, zonder twijfel, de zijdalen meegerekend, een van de mooiste streken van Oostenrijk. Onderweg heeft u op diverse plaatsen een prachtig uitzicht op de Brenner Autobahn met als absoluut hoogtepunt het uitzicht op de Europabrücke de ruim 800 meter lange overspanning in de pijlers waarvan enkele arbeiders hun laatste rustplaats vonden. Via Natters, Mutters, Götzens en Birgitz bereikt u Axams en Oberperfuss, waar u kiest voor Gries im Sellrain en Kuhtai. Vindt u dit te ingewikkeld of wilt u een wat gemakkelijker weg, blijf dan de 182 volgen tot aan het einde en neem dan weg 171 door het Inntal in westelijke richting (Arlberg) tot aan de afslag naar weg 186 richting Ötz, Längenfeld en Sölden.

De moeilijker, maar veel fraaiere weg voert door het Sellraintal en op een hoogte van ruim 2000 meter passeert u het bekende wintersportgebied van Kuhtai, de weg brengt u uiteindelijk in Ötz, aan het begin van het Ötztal. In het plaatsje kiest u voor weg 186 in de richting van Längenfeld. Blijf deze weg volgen dan komt u vanzelf via Sölden bij het Timmelsjoch op een hoogte van 2509 meter en u bent weer in Italië. De afstand van deze rondrit, gerekend vanaf St.Leonhard bedraagt ongeveer 210 kilometer en is alleen gedurende het zomerseizoen te rijden. Aan het begin van de dalen wordt aangegeven of een pas geopend of gesloten is.

Foto Onze Zuid-Tirol expert
Onze Zuid-Tirol expert

AUTEUR PAUL DE WAARD

Minder of onbekende bestemmingen en vreemde volkeren, daar kun je auteur Paul de Waard voor wakker maken. Hij reisde over de wereld van Laos tot Jamaica, van de Noordkaap tot Zuid-Afrika. Hij zat tussen de berggorilla’s in Uganda en aan bij de president van Gambia. Hij eet net zo gemakkelijk in een sterren restaurant als een broodje kakkerlak op een markt ergens in het verre oosten. Rijden op een olifant of zwemmen in een trog met acht kilometer water onder de snorkel, het maakt hem allemaal niet uit.

 

Vakanties in Italië

Zonvakanties-HOT

Hotel Giardinetto

Een sfeervol hotel met zeer goede service en een voortreffelijk restaurant. Geniet samen met uw partner van het prachtige uitzicht over het...

v.a. 54.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Tirol