Merengebied en Karelië

Swipe

De Groene Goud Cultuurroute

Sinds 2002 is langs de noordkant van het Saimaameer een nieuwe toeristische route bewegwijzerd, de Groene Goud Cultuurroute of Vihreän Kullan Kulttuuritie, een 400 km lange route door Zuid-Savo tussen Vihantasalmi in Mäntyharju bij Mikkeli en Punkaharju. De route loopt ten zuiden van hoofdweg 5 langs het Saimameer en toont de verschillende landschappen van Zuid-Savo, bossen, cultuurland, meren en vaarwegen. De route heeft als thema het Groene Goud van de Finse bossen en voert de reiziger langs historische landhuizen, streekmusea, rotstekeningen, wandelroutes, en diverse voorbeelden van bosbouw. De route eindigt in Punkaharju bij het Finse bosmuseum en de houtzagerij van Putikko. Bij de toeristenbureaus onderweg kunt u een brochure van de route krijgen met kaart en bezienswaardigheden.

Mäntyharju

De Groene Goud Cultuurroute begint bij het dorp Mäntyharju, een historisch belangrijk kerkdorp met diverse attracties zoals Finlands op een na grootste houten kerk ('s zomers dagelijks geopend 10-16 uur), het Iso-Pappila openluchtmuseum met historische houten huizen en het Salmela Kunstcentrum. Salmela is een van de grootste kunstcentra van Finland en trekt veel bezoekers met zijn zomerexpositie van hedendaagse Finse kunst. De kunstwerken van aankomend jong talent en gevestigde kunstenaars worden geëxposeerd in de vroegere pastorie, in het landschapspark en in diverse gebouwen aan de oever van het Pyhävesimeer. Bij het centrum ligt ook café-restaurant Kesäheinä. Aan de westkant van Mäntyharju ligt het vernieuwde Miekankoski 'Log-floating Museum', met café, souvenirwinkel en een smederij.

Langs de 'Groene Goudroute' kan men 's zomers in Ristiina een bezoek brengen aan het historische boerderijmuseum Pien-Toijola. De boerderij is sinds 1627 in handen van dezelfde familie en tegenwoordig in gebruik als openluchtmuseum met 28 gebouwen in originele staat.

Circa 20 km van Ristiina (langs weg 4323) begint een wandelpad van 3 km naar de prehistorische rotstekeningen van Astuvansalmi, een van de belangrijkste van Scandinavië. De oudste dateren van 3000-2500 v.Chr. Deze plek aan het meer van Yövesi kan ook per bootexcursie worden bezocht vanuit Ristiina.

Puumala

Over de Puumalansalmibrug (1995) bereikt men de jachthaven van Puumala, het 'Gibraltar' van het Saimaameer. Naast een van de brugpijlers kan men een lift nemen naar een observatieplatform en café voor fraai uitzicht over het Saimaameer. In Puumala heerst een ontspannen sfeer op de terrassen langs het water.

De plaats Sulkava is bekend om zijn kanomogelijkheden en het nieuwe roeistadium dat in 2003 hier werd gebouwd voor het jaarlijkse roeifestival (2e weekend van juli).

Familiereizen

Familiereis Lapland Winter

Tijdens deze actieve familiereis door Finland gaan we echt op avontuur: we maken een tweedaagse wandeltocht met sneeuwschoenen aan, we leren langlaufen...

v.a. 1698.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in De Groene Goud Cultuurroute en Finland