Merengebied en Karelië

Swipe

Imatra

Bij het industriestadje Imatra brak 5000 jaar geleden het Saimaameer door de afsluitende Salpausselkä heuvelrug en daalde het waterniveau in het reusachtige meer met twee meter. Zo ontstond de brede Vuoksijokirivier, die zich met een 19 m hoge waterval door een kilometerslange kloof naar beneden stort en verder stroomt naar het Ladogameer (in Rusland). Sinds hier in 1928 een grote stuwdam met waterkrachtcentrale werd gebouwd is de rivier opgedroogd.

Maar in de zomermaanden juni en juli worden ieder weekend 's avonds de sluizen twintig minuten opengezet, zodat u het spektakel in de Imatran Koski weer even kunt meemaken. Uit luidsprekers schalt dan de toepasselijke muziek 'het kookt in de stroom' uit de Finlandiasymfonie van Sibelius. De Imatra waterkrachtcentrale is de grootste van Finland en is 's zomers te bezoeken. Langs de kloof staat het in 1903 in art nouveau stijl gebouwde Valtionhotelli, waardoor het toerisme hier op gang kwam, en kunt u een wandeling maken door het Kroonpark, een natuurpark langs de kloof dat door Tsaar Nikolaas I in 1842 werd aangelegd. U kunt het bewegwijzerde wandelpad volgen langs diverse standbeelden en monumenten.

Andere bezienswaardigheden

Enige bekendheid heeft de door Alvar Aalto ontworpen Kerk van de drie kruisen uit 1957 (Ruokolahdentie 27), waarvan slechts twee van de 103 ramen gelijk zijn. Het Imatra Cultuurcentrum herbergt een museum voor moderne kunst, een cultuurhistorisch stadsmuseum en een bibliotheek.

Parikkala

Langs hoofdweg 6, circa 50 km ten noordoosten van Imatra, is het stadje Parikkala een stop waard voor een bezoek aan een van Finlands fascinerendste kunstuitingen. In de uitgestrekte tuin van de kunstenaar Veijo Rönkkönen staan meer dan 500 zeer realistische figuren van beton, sommige angstaanjagend omdat ze zijn voorzien van echte tanden. De kunstenaar bouwde gedurende 40 jaar in alle rust aan zijn beeldenpark. Het beeldenpark en de omringende tuin werd enkele jaren geleden ontdekt als toeristische attractie en ontvangt sindsdien enkele tienduizenden bezoekers per jaar. Het park werd in 2009 verkozen tot toeristische bestemming van het jaar. De toegang is gratis.

Familiereizen

Familiereis Lapland Winter

Tijdens deze actieve familiereis door Finland gaan we echt op avontuur: we maken een tweedaagse wandeltocht met sneeuwschoenen aan, we leren langlaufen...

v.a. 1698.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Imatra en Finland