Merengebied en Karelië

Swipe

Jyväskylä

Aan het noordelijke einde van het langwerpige Päijännemeer ligt de universiteitsstad Jyväskylä. Jyväskylä telt 120.000 inwoners en is daarmee de 7e stad van Finland. De stad heeft de laatste decennia een behoorlijke gedaanteverwisseling ondergaan. Uitbreiding met moderne en hoge gebouwen en fly-overs geven de skyline van deze stad de moderne uitstraling van een metropool. De stad is bekend om zijn moderne architectuur van de beroemde architect Alvar Aalto, o.a. het Kaupunginteatteri (stadstheater), de Universiteitscampus en het Alvar Aalto Museum. Toch kan de stad niet wedijveren met sfeervollere steden als Turku, Tampere of Kuopio. Beroemd is ook de 'Duizend Meren Rally' die eind juli start en finish heeft in Jyväskylä en vele tienduizenden autosportliefhebbers aantrekt. Vanaf de skischans net buiten de stad heeft u een mooi uitzicht over de omgeving.

Bezienswaardigheden Jyväskylä

Jyväskylä's centrum lijkt in eerste instantie vooral te bestaan uit grote betonnen kantoorgebouwen en drukke winkelstraten. Het centrale plein rond de kerk is echter een aangename plek om te verblijven en aan de straten eromheen liggen enkele interessante musea. De Jyväskylä card geeft u toegang tot de onderstaande musea, die overigens op vrijdag gratis toegankelijk zijn. o, Langs de Kauppakatu ligt het Jyväskylä Kunstmuseum, met moderne en hedendaagse kunst. o, Ernaast staat het Finse kunstnijverheidsmuseum en nationaal kostuumcentrum (Suomen Käsityön museo), over de diverse Finse handvaardigheiden en klederdrachten. o, Aan de zuidkant van het centrum ligt het Alvar Aaltomuseum, in 1966 ontworpen door Aalto en speciaal bedoeld voor de architectuur van Aalto en andere architecten. o, Naast het Alvar Aaltomuseum ligt het museum van Centraal-Finland (Keski Suomen museo), over geschiedenis en cultuur van deze provincie.

In de omgeving van Jyväskylä

In Muurame w 10 km ten zuiden van Jyväskylä langs weg 9, kan men een bezoek brengen aan het Saunadorp Muurame. Dit open-luchtmuseum geeft een overzicht van de ontwikkeling van de Finse saunatraditie. Er is hier een (vrij saaie) verzameling van zo'n 30 rooksauna's uit alle delen van het land bijeengebracht. Alleen op woendsdagavond kan men zelf van de sauna's gebruik maken van 18 tot 20 uur. De oude kerk van Petäjävesi e werd in 1994 op de UNESCO werelderfgoedlijst geplaatst als een van de mooiste voorbeelden van de houten kerkarchitectuur van Scandinavië. Deze lutherse kerk werd gebouwd van 1763 tot 1765 onder de leiding van meestertimmerman Jaakko Klemetinpoika Leppänen. Leppänen bouwde de kerk naar het voorbeeld van de stenen Europese kerken, maar wist dit te bereiken met traditionele boomstammen uit de Karelische traditie. De klokkentoren werd veel later in 1821 gebouwd door zijn kleinzoon, Erkki Jaakonpoika Leppänen. Het interieur van de kerk is nog vrijwel geheel in originele staat. Na de bouw van een nieuwe kerk wordt de oude kerk alleen nog gebruikt tijdens 's zomerse zondagen en bruiloften.

Familiereizen

Familiereis Lapland Winter

Tijdens deze actieve familiereis door Finland gaan we echt op avontuur: we maken een tweedaagse wandeltocht met sneeuwschoenen aan, we leren langlaufen...

v.a. 1698.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Jyväskylä en Finland