Merengebied en Karelië

Swipe

Lieksa

Het langwerpige Pielinenmeer met zijn vele eilanden en omringende heuvels is een van de mooiste streken van Finland. Aan de oostkant van het meer ligt het moderne stadje Lieksa. Met zijn natuurgebieden en mogelijkheden voor actieve wandel-, kano- of fietstochten nodigt het uit tot een meerdaags verblijf. Het toeristenbureau geeft uitvoerig informatie over nationale parken, wandelen, kanoën, excursies en accommodaties, en verkoopt wandelkaarten. In Lieksa staat een moderne kerk, die in 1982 gebouwd is ter vervanging van de oude houten kerk die op oudejaarsavond 1979 afbrandde. Vanuit de ramen in de nieuwe kerk heeft u een doorkijkje op de oude klokkentoren die wel gespaard bleef. De belangrijkste attractie van Lieksa is het Pielisen openluchtmuseum, het op een na grootste van Finland. Het is een complex van bijna 100 Karelische gebouwen uit de 17e tot begin 20e eeuw, gegroepeerd naar onderwerp (bijvoorbeeld boerderijen, graanschuren, bosbouw, molens, brandweerkazernes). De laatste week van juli is het feest in Lieksa, tijdens de jaarlijkse week van de koperblazers, met blaasmuziek in alle mogelijke stijlen.

Paateri

In Vuonislahti, een dorp 20 km ten zuiden van Lieksa, kunt u een bezoek brengen aan Paateri, de fascinerende kapel, het atelier en galeriecafé van Eva Ryynänen. Deze houtbeeldhouwster woonde en werkte hier en vervaardigde in haar leven meer dan 500 houten beelden. De in 2001 overleden kunstenares ligt in haar eigen tuin begraven. De vooral in Finland bekende beeldhouwster had een voorliefde voor grote boomstammen en boomstronken die ze verwerkte tot figuren, meubels, banken en kasten.

Vooral de waardevolle kelo-boomstammen, het grijze verweerde hout van honderden jaren oude afgestorven bomen, is erg geschikt voor dergelijke beelden en is vanwege de duurzaamheid een geliefd en kostbaar bouwmateriaal. De grootste projecten van Eva Ryynänen zijn de kapel (1991) en het galeriecafé (1993). Op het terrein kunt u haar voormalige werkplaats en woonhuis bezoeken. Het ligt er nog zo bij alsof zij elk moment weer aan het werk kan gaan. In de werkplaats is een foto-expositie ingericht over het leven van de kunstenares (wegwijzers vanaf weg-73; een paar km voorbij Vuonislahti wijzen borden u naar Paateri; Paateri 21, 81560 Lieksa, maart-half sept., 10-16, 's zomers tot 18 uur; 9013-543223).

Ruunaa

Dertig kilometer ten oosten van Lieksa ligt het Ruunaa wandelgebied, bereikbaar via Pankakoski over weg 5224. Ruunaa bestaat uit een natuurreservaat langs de grens met Rusland en een aangrenzend recreatiegebied of 'hiking area'. De grootste trekpleister is de snelstromende rivier Lieksanjoki die zich van het ene meer naar het volgende slingert via een stelsel van engtes en 6 stroomversnellingen of koski. In het gebied zijn veel voorzieningen voor kanoën, vissen en wandelen langs de rivier. De stroomversnellingen van de Lieksanjoki zijn populair onder wildwaterkanoërs (wildwater 2 en 3). Zonder kano-ervaring doet u er beter aan de populaire afdaling onder leiding te ondernemen per rubberen raft, of per houten rivierboot.

Behalve vanuit een boot kunt u ook de rivier en zijn stroomversnellingen bekijken vanaf het wandelpadennetwerk langs de rivier (50 km wandelpad, onderweg zijn kookplaatsen, kampeerplekken en schuilhutten). Bij het informatiecentrum kunt u de gedetailleerde Ruunaa outdoor map schaal 1:30.000 kopen. Over de rivier zijn aan de noord- en zuidkant hangbruggen en op twee plaatsen kan men naar de overkant roeien. Zo kan men zelf wandelrondjes samenstellen die in lengte variëren van 10 tot 29 km. In Ruunaa is aansluiting op de bekende 133 km lange wandelroute Karhunpolku (Berenpad) van Patvinsuo naar Kuhmo.

10 prachtige bestemmingen in Lieksa en Finland