Merengebied en Karelië

Swipe

Nationaal park Koli

Boven de westoever van het Pielinenmeer ligt de beboste heuvelrug van Koli, een van de hoogtepunten van een Finlandreis. Hoewel het nationaal park Koli vrij klein is, is het een juweeltje wat natuur betreft en heeft het bijzondere geologische omstandigheden. De heuvels van Koli bestaan uit 2 miljard jaar oude kwartsietrotsen, die veel later tijdens de ijstijden de schurende werking van de gletsjers beter hebben weerstaan dan de zachtere omringende gesteenten. En zo steken deze rotsen nu 250 m boven de oevers van het Pielinenmeer uit. Komend uit Zuid-Finland krijgt u hier voor het eerst uitzicht over de eindeloze bossen en meren. En niet zomaar een uitzicht, maar een onvergelijkbaar panorama over rotsige heuvels, oerbossen, het Pielinenmeer en vele eilandjes.

Een pad leidt naar drie beroemde rotstoppen: de Paha-Koli, de Akka-Koli en de Ukko-Koli, respectievelijk de slechterik, de oude vrouw en de oude man genoemd. Op de hoogste top, de Ukko, schijnt Jean Sibelius zo geïnspireerd te zijn geraakt door het uitzicht dat hij er een vleugel heeft laten brengen om er te componeren. Het gebied is al meer dan een eeuw een van Finlands populairste toeristenattracties. Kunstenaars Pekka Halonen, Eero Järnefelt en fotograaf Konrad Inha maakten het landschap aan het eind van de 19e eeuw beroemd, waarna het toerisme op gang kwam. In 1896 werd het Koli hotel gebouwd. Later werden er twee skiliften aangelegd, gelukkig goed ingepast in het landschap.

Vanaf 1991 is het een nationaal park en is het uitzicht vanaf de top tot 'nationaal uitzicht' verklaard. Het uitzicht is tegenwoordig een stuk natuurlijker dan het ooit geweest is. In de 18e eeuw vestigden zich veel boeren op de hellingen en kapten en brandden ze stukken bos. Later werd er op grote schaal weer herbebost en nu is het heuvelgebied weer vrijwel geheel begroeid. Op kleine schaal wordt in het nationale park de traditionele kap- en brandmethode gehanteerd om een gevarieerde flora en fauna in stand te houden, en worden enkele graslanden begraasd door koeien en schapen. U kunt Koli bereiken langs de westkant van het meer, of vanuit Lieksa met de veerboot MF Pielinen naar de overkant van het Pielinenmeer varen (1 ½ uur). Bij de veerhaven (satama) van Koli is een klein bezoekerscentrum annex café, boven bij de heuvels is een groter modern informatiecentrum.

In het dorp zijn enkele winkels, een café en restaurant, en gaat een weg steil omhoog (bord Ukko Koli) naar een parkeerplaats onder het Kolihotel. U kunt hier parkeren voor het bezoekerscentrum, waar een expositie over de geologie en de natuur van het gebied is ingericht, en een audiovisuele presentatie wordt gegeven. Van hieruit kan men over het pad wandelen naar de beroemde Koliheuvels voor het panorama over dit 'nationale landschap van Finland'.

Familiereizen

Familiereis Lapland Winter

Tijdens deze actieve familiereis door Finland gaan we echt op avontuur: we maken een tweedaagse wandeltocht met sneeuwschoenen aan, we leren langlaufen...

v.a. 1698.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Nationaal park Koli en Finland