Merengebied en Karelië

Swipe

Nationaal park Linnansaari

Linnansaari is een 40 km lang labyrint van dichtbeboste eilanden in het midden van het grote Haukivesimeer. In 1956 werd hier een nationaal park opgericht om een van de meest karakteristieke Finse merenlandschappen te beschermen. Het gebied is het beste te verkennen door een kano of roeiboot te huren, kampeerspullen mee te nemen en een paar dagen rond te trekken door het gebied. Er zijn 20 tentplaatsen ingericht, alle met vuurplaats, wc. en houtvoorraad. Linnansaari is het leefgebied van de zeldzame Saimaa-zeehond, waarvan er nog enkele tientallen in het nationaal park leven.

Toen ca. 8000 jaar geleden de verbinding tussen het Saimaameer en de Oostzee verloren ging raakte de Saimaa-zeehond geïsoleerd, en heeft hij zich weten aan te passen aan het zoete water van de meren. Van de in totaal 280 Saimaa-zeehonden leven er ongeveer 60 in Linnansaari. Een Saimaarob krijgt u echter zelden te zien. Een dier dat u hoogstwaarschijnlijk wel zult zien tijdens een kanotocht in het gebied is de visarend, die leeft van de visvangst in het heldere ondiepe water. De visarenden komen in het voorjaar uit Afrika en maken in Linnansaari hun nest in de toppen van de dennen op de oevers. In het gebied telt men jaarlijks meer dan 10 nesten van de visarend, die is uitgekozen tot symbool van het nationale park.

Het hoofdeiland van het gebied heet Linnansaari, en is alleen over het water bereikbaar. Sportievelingen huren een kano of kajak in Oravi en peddelen er zelf heen. Men kan ook kiezen voor de dagelijkse bootservice vanuit Oravi of Porosalmi. Linnansaari was in vroeger eeuwen bewoond. Vanaf de 18e eeuw werd hier de landbouwmethode van kaalkap en branden toegepast om weidegrond en bouwland te krijgen. Hierdoor is in de loop der tijd een gevarieerd landschap ontstaan van weiland, oude kapvlaktes, gemengd loof- en naaldbos. In dit gemengde bos leeft onder andere de zeldzame witrugspecht. Linnansaari raakte in de 20e eeuw langzaam ontvolkt en de laatste bewoners verlieten hun boerderij Louhimaa Torppa rond 1950.

Die traditionele boerennederzetting uit 1855 staat er nog steeds. De deur van het huis is open, u kunt binnen een goede indruk krijgen hoe de mensen hier vroeger leefden. Om het gevarieerde landschap rond de boerderij Louhimaa in stand te houden wordt het gebied nu begraasd door schapen en wordt op kleine schaal de kap en brandmethode weer gehanteerd. Het grootste deel van Linnansaari bestaat echter uit wildernis. Midden op het eiland ligt de heuvel Linnavuori, waar men prachtig uitkijkt over het eilandenlabyrint van het Haukivesimeer. U kunt een prachtige, 7 km lange wandeling maken over het eiland (zie wandeltip).

Kampeertip

Linnansaari heeft (300 m van de aanlegsteiger) een prachtige natuurcamping, Sammakkoniemi, met kleine kiosk waar u levensmiddelen, koffie, thee, munki's (doughnuts) en heerlijke zelfgerookte vis (muikku, kleine marene) kunt bestellen. De kiosk is open tussen de eerste aankomst en laatste vertrektijd van de boten (10-19 uur).

10 prachtige bestemmingen in Nationaal park Linnansaari en Finland