Merengebied en Karelië

Swipe

Nationaal park Patvinsuo

Tussen Lieksa en Ilomantsi ligt in een van de meest afgelegen delen van Noord-Karelië het nationaal park Patvinsuo, een meer dan 100 km2 groot wildernisgebied voor de liefhebber van rust en pure natuur. Patvinsuo is vermaard om zijn uitgestrekte veengebieden, vogelwereld (kraanvogels) en wilde dieren (beren, wolven, lynxen, elanden, bevers en veelvraten). Het park bestaat uit twee totaal verschillende landschappen, die worden gescheiden door de enige weg in het gebied. Aan de noordkant ligt het meer Suomunjärvi met zijn zandige oevers en prachtige stukken oerbos. U kunt een mooie rondwandeling om het Suomunjärvimeer maken.

Aan de zuidkant van het park liggen uitgestrekte veengebieden die van internationale betekenis zijn omdat ze op de overgang liggen van de Zuid-Finse hoogvenen en noordelijke kabelvenen en hellingvenen (Aapaveen). De kabelvormige wallen maken het veen goed begaanbaar. Het veengebied heeft bovendien een rijke vogelwereld (steltloper, kraanvogel, pestvogel en taigagaai). Vanaf de parkeerplaats Kurkilahti kan men over een 3,5 km lang plankenpad een uitstapje maken naar de vogelobservatietoren Teretinniemi. Vanaf deze uitzichttoren kunt u grote delen van het veengebied overzien en heeft u vooral 's avonds de beste kans om in de verte enkele van de doorgaans zeer schuwe in het wild levende beren te zien (verrekijker meenemen).

Aan te raden is een tweedaags verblijf in het gebied, waarbij u de eerste avond de wandeling naar de vogelkijktoren en het veengebied maakt, en de volgende dag de rondwandeling om het Suomumeer. Aan de zuidkant van het Suomenjärvimeer ligt het kleine Suomu informatiecentrum ('s zomers 11-14 uur) met accommodatie (slaapzaal en keukentje), natuurcamping met vuurplaats, toilet, waterpomp en sauna aan het meer.

10 prachtige bestemmingen in Nationaal park Patvinsuo en Finland