Merengebied en Karelië

Swipe

Punkaharju

Bij het dorpje Punkaharju rijdt u door een van Finlands nationale landschappen. Tussen de grote meren Puruvesi en Pihlajavesi ligt een aantal smalle eskers, heuvelruggen van grind die ca. 10.000 jaar geleden aan het eind van de laatste ijstijd zijn gevormd. Materiaal dat werd aangevoerd door smeltwater onder de gletsjers vulde spleten in het ijs en vormde de ruggen, die tegenwoordig als snoeren tussen de meren liggen. Maar eerst passeert u 2 km ten zuiden van het dorp Punkaharju de Putikko zaagmolen, die werd gesticht in 1775 en op de huidige plaats in werking is sinds 1897. Het is een van de oudste zaagmolens van Finland. De zaagmolen maakt deel uit van een complex met kantoor, woonhuizen uit de 19e en begin van de 20e eeuw, winkels en het Putikko treinstation. Het stationnetje huisvest nu een pottenbakkerij en een zomercafé. Een kilometer van het station ligt landhuis Putikon Kartano. In de vroegere directeurswoning van de houtzagerij Ylätalo, is hier 's zomers een kunstverkoopexpositie, een boerderijmuseum en accommodatie. In een van de gebouwen kunt u overnachten; met sauna aan het meer met een waterval als natuurlijke douche.

De 7 km lange heuvelrug Punkaharju was eeuwenlang een belangrijke doorvoerroute voor mens en dier. Het is een beschermd natuurgebied en onderzoeksgebied van het bosbouwinstituut METLA. Hoofdweg-6 doet gelukkig weinig afbreuk aan het natuurschoon. Voor de mooiste route neemt u net ten noorden van het dorp Punkaharju de oude weg links van de hoofdweg (weg-4792, eerst parallelweg, later over eiland Mustaniemi). Op een van de mooiste gedeelten van de smalle landtong ligt het oude treinstation, dat gebouwd werd in Jugendstilstijl. Er tegenover ligt het bosmuseum Lusto, tevens Informatiecentrum van Punkaharju en de 'Groene Goud cultuurroute', een toeristische route door Zuid/Savo, met het thema bos en bosbouw. In het Informatiecentrum kan men brochures krijgen met cultuur- en natuurwandelroutes. Het bosmuseum Lusto laat zien welke rol het bos speelt in het dagelijks leven van de Finnen. In de museumwinkel kunt u mooie houten souvenirs kopen.

In het natuurreservaat, arboretum en onderzoeksgebied rond het museum zijn wandel- en fietsroutes uitgezet. De cultuurwandelroute komt langs het prachtige Valtionhotelli, een romantisch roze houten gebouw uit 1845, een van de oudste van Finland. Achter het hotel voert een weggetje naar de aanlegsteiger van de excursieboten die vanuit Savonlinna hierheen varen (een goed idee voor een gecombineerde boot- en fietstocht vanuit Savonlinna). Aan de overkant van de brug ligt op het volgende eiland het vakantiedorp Punkaharju, met waterpretpark Kesämaa/Summerland, en het internationaal vermaarde Retretti Art Centre, een van de belangrijkste kunstcentra van Finland. Het kunstcentrum heeft wisse-lende exposities van bekende Finse en buitenlandse kunstenaars, en heeft niet alleen bovengronds expositieruimtes, maar ook ondergrondse in een serie grotten. Naast een ondergrondse concertzaal is er een permanente expositie met fascinerende werken van moderne Finse kunstenaars met het thema licht, geluid en beweging. In het kunstcentrum is tevens een restaurant.

10 prachtige bestemmingen in Punkaharju en Finland