Merengebied en Karelië

Swipe

Valamoklooster

In de driehoek Varkaus-Kuopio-Joensuu ligt de gemeente Heinavesi met zijn beroemde Uusi Valamoklooster, het centrum van het orthodoxe geloof in Finland. Het is een imitatie van het oorspronkelijke klooster op een eilandje in het Ladogameer, dat in 1940 door Rusland werd veroverd. De monniken vluchtten toen naar het Finse deel van Karelië en namen zoveel heiligdommen en kunstschatten mee als ze konden. In het merengebied rond Heinavesi bouwden ze hun klooster weer op. Tegenwoordig is het klooster behoorlijk commercieel met hotel, restaurant, winkel en busladingen toeristen. Bezoekers kunnen er overnachten en de monniken verzorgen rondleidingen. Stiller en minder toeristisch is het nabijgelegen orthodoxe vrouwenklooster Lintula in Palokki (met klein café). Pelgrims (en andere wandelaars) kunnen de 20 km lange wandeling volgen die is uitgezet tussen de kloosters van Lintula en Valamo (gratis kaartje verkrijgbaar bij beide kloosters). Een variant van de wandelroute passeert het plaatsje Varistaipale met zijn kanaal met vier sluistrappen en interessant kanaalmuseum. Valamoklooster, www.valamo.fi.

Vanuit Kuopio worden 's zomers boot/bus-excursies naar Valamo georganiseerd. Lintulaklooster, 9017-563106, juni-aug. 9-18 uur, rest van het jaar op afspraak. De toeristische 'Karelische Kerkweg' verbindt het Valamoklooster in Heinävesi met Hattuvaara in Ilomantsi (180 km), en sluit daar aan op de Via Karelia. De Karelische Kerkweg is een pelgrimsroute langs orthodox christelijke cultuur, houten kerken en kloosters.

Familiereizen

Familiereis Lapland Winter

Tijdens deze actieve familiereis door Finland gaan we echt op avontuur: we maken een tweedaagse wandeltocht met sneeuwschoenen aan, we leren langlaufen...

v.a. 1698.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Valamoklooster en Finland