Midden-China

Swipe

Midden-China

Midden-China is het gebied van kungfu vechtmonniken, fraaie grotten vol met afbeeldingen van Boeddha’s, een vergeten hoofdstad, de berg van de Tao en oerwouden, steile rotspieken en vliedende stromen. Een gebied dus waar veel bezienswaardigheden verscholen liggen.

Duizenden pelgrims reizen jaarlijks naar de Shaolin-tempel, de bakermat van kungfu, een van de bekendste vechtsporten in de wereld. Vanaf de haarspeldbochten op een kronkelende bergweg ziet het landschap rondom de Shaolin-tempel er even ruig uit als de legendarische vechtmonniken zelf. Kungfu vindt zijn oorsprong in het zen-boeddhisme.

Het boeddhisme staat ook centraal in de Longmen-grotten, de zogenoemde Grotten van de Boeddha’s. De Longmen-grotten staan vol met  enorme en gedetailleerd afgewerkte boeddha beelden. Zij zijn de stille getuigen van de vaardigheid en rijkdom van de mensen die Luoyang bewoonden, en hun toewijding aan het boeddhisme. De Longmen-grotten staan dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

In dezelfde tijd dat de Longmen-grotten verfraaid werden was de stad Kaifeng al midddelpunt van Midden-China. Het wordt dan ook wel de vergeten hoofdstad genoemd. Toch heeft de stad Kaifeng, gelegen op de zuidelijke oever van de Gele Rivier, zowel natuurrampen en invasies als de tand des tijds doorstaan. De eeuwenoude stadsmuren van Kaifeng staan nog fier overeind.

Waren het in de Shaolin-tempel de vechtmonniken die het gezicht van de tempel bepaalden, in de talloze romans over Wudang Shan zijn vooral de zwaardvechten vereeuwigd. Wudang Shan wordt ook wel de Berg van de Tao genoemd en het oude gebouwencomplex, dat u hier kunt bezichtigen, staat eveneens op de Werelderfgoed. Dit legendarische gebergte  vormt al meer dan 1000 jaar de bakermat van het taoïsme.

Ook Wulingyuan staat op de Werelderfgoedlijst. Met zijn oerwouden, steile rotspieken en vliedende stromen is Zhangjiajie een oord van uitzonderlijke schoonheid. Het is de plaats om de rijkdom der natuur in al zijn aspecten te ervaren. Het is tevens een fantastisch wandelgebied!

10 prachtige bestemmingen in Midden-China en China