Midden-Finland

Swipe

Hailuoto

Het grootste eiland in de Botnische Golf is Hailuoto, met een oppervlakte van 200 km2. Toch is het maar 1700 jaar oud, toen het eiland door bodemstijging uit zee oprees. Een aantal eilandjes groeide in de loop der tijd aan elkaar en vormde het huidige Hailuoto, waarvan de vorm nog steeds wijzigt. Het 30 km lange vlakke eiland is een stil landbouweiland voor de kust bij Oulu met slechts een dorp en een vissershaventje. Het landschap bestaat uit zandruggen, die zijn ontstaan toen het eiland net oprees uit zee en de wind vrij spel had.

Tegenwoordig zijn de stuifzandruggen vastgelegd door dennenbos dat een groot deel van het eiland bedekt. In het droge bos groeit veel rendiermos, dat jaarlijks wordt geoogst en een van de hoofdproducten van het eiland is. Verder graast er een grote kudde schapen; de wol van Hailuoto is in heel Finland bekend. Hailuoto is vanaf mei een paradijs voor vogelliefhebbers, en op diverse plekken zijn natuurpaden aangelegd en vogelkijktorens geplaatst. Vanaf 20 augustus, klokslag 12.00 uur moeten vogelaars de watergebieden delen met de talrijke jagers, want dan begint het in geheel Finland populaire eenden- en ganzenjachtseizoen.

Op het eiland is één asfaltweg, maar men kan er een mooie fietstocht maken door die enige asfaltweg te combineren met grindwegen langs de zuidkant van het eiland. Midden op het eiland ligt Hailuoto-dorp met winkels, cafés en baari's. Aan het begin van het dorp ligt de informatieboerderij annex café Carlo. Verder in het dorp passeert u de moderne kerk en het openluchtmuseum Kniivilä met fraaie oude huizen en boerenschuren. Aan het eind van het dorp is een bakker met terras (Leipäs Lammas, ma.-za. 10.30-15 uur, zo. vanaf 11 uur).

Aan het eind van een vrijwel kaarsrechte weg ligt het vissershaventje Marjaniemi, waar het bos plaatsmaakt voor een onverwacht mooi panorama over de Botnische Golf. Het haventje met oude vissershutten en slanke vuurtoren is meegegroeid in de moderne tijd door zijn radartoren en drie grote windturbines. De vuurtoren is te bezichtigen en men kan via een vlonderpad naar de camping lopen en met mooi weer een duik nemen in zee. Bij het haventje is een hotel en een klein café-restaurant. Als dit gesloten is kunt u ook terecht op de camping, waar een restaurant is (1 km terug).

10 prachtige bestemmingen in Hailuoto en Finland