Midden-Finland

Swipe

Kajaani

Kajaani is de hoofdstad van de regio Kainuu en ligt langs de oevers van de Kajaaninjokirivier die iets buiten de stad uitstroomt in het meer Oulunjärvi. In 1651 werd de stad gesticht door de Zweedse Graaf Per Brahe die er een kasteel liet bouwen als militaire basis voor de verdere ontwikkeling van het oostelijke deel van het koninkrijk Zweden (Finland). In 1716 werd het kasteel verwoest door de Russische troepen. In 1937 is begonnen met de restauratie van de kasteelruïnes op het eilandje Linnansaari in het midden van de rivier. Die restanten van het kasteel vormen een vreemd gezicht midden in de verder moderne stad. Kajaani telt tegenwoordig 38.000 inwoners, waarvan een groot deel werkt in de houtverwerkende industrie.

Het compacte centrum heeft een beperkt aantal bezienswaardigheden, alle op loopafstand van elkaar in het centrum. De belangrijkste winkelstraat is de Kauppakatu, met een groot aantal cafés en restaurants. Centraal gelegen op nr 21 bevindt zich hier het Tourist Office. Wie op zoek is naar een lokale specialiteit kan terecht bij bakker en conditorei Pekka Heikkinen & co., Välikatu 7, die het beste brood van Finland schijnt te bakken (www.pekkaheikkinen.com). Aan de noordkant van het centrum liggen het Stadhuis en het Kajaani kunstmuseum, met een uitgebreide collectie moderne en hedendaagse Finse kunst. Aan de zuidkant van het centrum liggen vlakbij het station het Theater en het Kainuumuseum over de geschiedenis en cultuur van de provincie. Dit interessante museum heeft aandacht voor de geschiedenis van het kasteel, het teerbranden en het teertransport over de rivieren en meren naar Oulu, en het nationale epos 'Kalevala'.

De plaatjeskerk van Paltaniemi 

Circa 10 km ten westen van Kajaani ligt aan de oever van het Oulujärvimeer het dorp Paltaniemi. Volg vanaf Kajaani bordjes lentoasema (vliegveld). Dit nu onaanzienlijke dorpje was vroeger het kerkelijke en administratieve centrum van de regio Kainuu. De oorspronkelijke kerk van Paltaniemi werd door een aardbeving verwoest en de tweede kerk door een brand in 1716. De huidige Paltaniemi Kuvakirkko ('plaatjeskerk') werd voltooid in 1726 en heeft beroemde muur- en plafondschilderingen, die werden geschilderd door Emanuel Granberg. De grote muurschildering 'Het laatste oordeel' op de achterwand was destijds zo schokkend dat het onderste gedeelte van de schildering is verwijderd. We kunnen alleen raden wat de oorspronkelijke afbeelding geweest moet zijn. De kerk is van 24 mei tot 22 augustus dagelijks geopend van 10 tot 18 uur. Vlakbij de kerk, aan de Sutelantie 28, staat nog het huis van de beroemde Finse dichter Eino Leino, die hier is geboren. Het huis is een replica van de oorspronkelijke woning en is ingericht in de stijl van de vroege 20e eeuw. Behalve een klein museum over de dichter is er een zomercafé, en kan men er fietsen huren om het dorp te verkennen.

Sotkamo

In de omgeving van Sotkamo ligt het onder Finnen bekende skigebied Vuokatti, dat zich steeds meer ook als zomerbestemming profileert met een groot aanbod aan sportfaciliteiten en outdoormogelijkheden.

Familiereizen

Familiereis Lapland Winter

Tijdens deze actieve familiereis door Finland gaan we echt op avontuur: we maken een tweedaagse wandeltocht met sneeuwschoenen aan, we leren langlaufen...

v.a. 1698.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Kajaani en Finland