Midden-Finland

Swipe

Kuhmo

Kuhmo is het eindpunt van de Teerroute, maar ook wie langs de Via Karelia naar Lapland reist, passeert in de regio Kainuu dit aangename stadje in een afgelegen wildernisgebied langs de Russische grens. De plaats werd gesticht in 1865, maar kreeg pas in 1986 stadsrechten. De streek rond Kuhmo speelde een grote rol in het ontstaan van de Kalevala, het Finse nationale epos. De belangrijkste bezienswaardigheid is het Kalevala themapark, een openluchtmuseum met historische gebouwen en een expositie over de Kalevala (een paar km buiten Kuhmo). Andere bezienswaardigheden in Kuhmo zijn het Kuhmo Arts Center, een concert- en cultuurcentrum, bekend van het Kuhmofestival voor kamermuziek.

Kuhmo is verder een goed uitgangspunt voor trektochten over de UKK-langeafstandswandelroute. Het Kainuu natuurcentrum heeft een natuurexpositie over Finlands grote carnivoren, de bruine beer, wolf, lynx en veelvraat, en geeft informatie over trektochten in de omgeving. In de bossen langs de grens met Rusland leven nog ongeveer 1000 bruine beren in het wild. De kans om deze schuwe en zeer alerte dieren in het bos tegen te komen is (gelukkig?) minimaal. Enkele organisaties hebben zich gespecialiseerd in het nachtelijke 'beren kijken' vanuit schuilplaatsen (lintutorni). Om beren te lokken wordt zalm of rendiervlees neergelegd. Ten noorden van Kuhmo bereikt men bij Vartius de internationale grensovergang met Rusland.

Familiereizen

Familiereis Lapland Winter

Tijdens deze actieve familiereis door Finland gaan we echt op avontuur: we maken een tweedaagse wandeltocht met sneeuwschoenen aan, we leren langlaufen...

v.a. 1698.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Kuhmo en Finland