Midden-Finland

Swipe

Kuusamo

Het net onder de poolcirkel gelegen Kuusamo is een ideale bestemming voor een actieve vakantie. Het stadje zelf heeft niet veel meer te bieden dan de opvallende witte kerk, een tropisch zwembad en goede inkoopmogelijkheden, maar de ruige omgeving met zijn bossen en heuvels is een waar buitensportparadijs. Kuusamo werd in 1944 door de zich uit Lapland terugtrekkende Duitsers verwoest, en moest daarna weer helemaal worden opgebouwd. Kuusamo is vooral het regionale (inkoop)centrum voor de ruime omgeving, waar ongeveer 30.000 mensen wonen. Cultureel centrum van het stadje is de in 1996 door architect Arto Sipinen gebouwde Kuusamo Hall, een cultuur- en congrescentrum aan de noordkant van Kuusamo. De Kaamos-galerie toont elk najaar in de hal de expositie 'nature photo'. Meer natuurfoto's zijn te bewonderen in het toeristenbureau Karhuntassu ('berenklauw'), aan de zuidwestkant van de stad naast de rotonde waar de hoofdwegen 5 en 20 elkaar ontmoeten. Een deel van Karhuntassu is ingericht als het Hannu Hautala Nature Photography Centre, met werk van de bekende Finse natuurfotograaf Hannu Hautala.

Rondom Kuusamo zijn volop mogelijkheden voor buitensporten: een groot aantal wandelroutes en meer dan 600 km aan gemarkeerde fietsroutes, zowel op asfalt, gravelwegen en in het terrein (mountainbike). Over de vele meren en rivieren zijn 350 km kanoroutes en voor de avontuurlijk ingestelde wildwaterkanoër is er de woeste Oulankajoki met zijn stroomversnellingen. Het beste brengt u eerst een bezoek aan het toeristenbureau Karhuntassu voor informatie over wandelen, kanoën (kanoroutekaart en adressen kanoverhuur), raften, mountainbiken, vissen, en excursies. Vraag naar de infobrochure: The Green Adventure en de wandelkaart Kuusamo Day Trips met dagtochten te voet, per fiets of kano.

Dertig kilometer ten zuiden van Kuusamo, aan een zijweg van weg-5/E63, kunt u een bezoek brengen aan het grote carnivorencentrum (Kuusamon Suurpetokeskus), waar 13 beren leven die als weesjes zijn opgevangen door een plaatselijke boer, en in het centrum zijn opgegroeid. Deze weesjes zouden het zonder hulp in het wild niet hebben overleefd. Inmiddels zijn de oudste beren 15 jaar en wegen ruim 300 kg. U kunt een rondleiding krijgen met een Engelssprekende gids en in het bijbehorende cafeetje een oude video bekijken van de jonge beertjes. In het centrum leven ook enkele vossen, lynxen en veelvraten.

Ruka

Deelgemeente Ruka, 25 km ten noorden van Kuusamo, is Finlands grootste skigebied. Enkele skiliften brengen u (ook 's?zomers) naar de top van de heuvel Rukatunturi, vanwaar 29 afdalingen naar beneden voeren. 's Zomers kunt u de lift nemen voor het uitzicht en met de rodelbaan naar beneden sleeën.

Familiereizen

Familiereis Lapland Winter

Tijdens deze actieve familiereis door Finland gaan we echt op avontuur: we maken een tweedaagse wandeltocht met sneeuwschoenen aan, we leren langlaufen...

v.a. 1698.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Kuusamo en Finland