Midden-Finland

Swipe

Nationaal park Syöte

Onderweg tussen Kuusamo en Oulu passeert u het nationaal park Syöte, een bosrijk gebied rond de Iso- en Pikku-Syöte (de grote en kleine Syöte), een tweetal mooie bergen in het grensgebied met Lapland. Beide bergen liggen net buiten het nationaal park en zijn net niet zo hoog dat ze boven de bosgrens uitkomen. Desondanks heeft u vanaf de toppen een fraai uitzicht op de omgeving. Op de 431 m hoge top van de Iso-Syöte ligt een luxehotel met cottages dat het hele jaar geopend is. Alleen al vanwege het uitzicht is het de moeite waard de steile weg omhoog te rijden en iets te gaan eten in het panoramarestaurant. Syöte is 's winters een bekend skigebied. In deze streek valt namelijk de meeste sneeuw van Finland. De vele sneeuw tovert de sparrenbossen om tot sprookjesbossen; de kandelaarsparren zijn bedekt met dikke lagen sneeuw. Helaas is een aantal flanken van de berg door de aanleg van skiliften en pistes behoorlijk aangetast. Ter compensatie is in 2000 ten noorden van de Iso-Syöte het nationaal park Syöte opgericht, dat een uitgestrekt gebied beschermt met prachtige ranke sparrenbossen en heuvels met bijzondere hellingvenen.

Aan de noordkant van de Iso-Syöte ligt het bezoekerscentrum, gebouwd van prachtige massieve boomstammen. Het centrum heeft een expositieruimte, auditorium en café, en u kunt er informatie krijgen over de hutten en het netwerk van 165 km wandelpaden in het gebied. Om het park verder te verkennen kunt u te voet een van de wandelingen maken die starten bij het bezoekerscentrum. Rond de Syötebergen kunt u 's zomers ook een mooie fietsrit maken, bij voorkeur per mountainbike.

Familiereizen

Familiereis Lapland Winter

Tijdens deze actieve familiereis door Finland gaan we echt op avontuur: we maken een tweedaagse wandeltocht met sneeuwschoenen aan, we leren langlaufen...

v.a. 1698.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Nationaal park Syöte en Finland