Midden-Finland

Swipe

Oulujärvimeer en Manamansalo

Het dorp Säräisniemi aan de westkant van het Oulujärvi is een kleine omweg waard. Dit dorp was sinds lang het centrum van het westelijk deel van het Oulujärvimeer, en heeft een van de oudste en grootste houten kerken van Kainuu. Er is verder een kleine museumboerderij (kotimuseo), een zwemstrand, restaurant in een landhuis en een camping. Via de gratis kabelveerpont (lossi) van Alassalmi (ieder half uur van 05 tot 23 uur) bereikt u in 10 minuten het grote recreatie-eiland Manamansalo midden in het Oulujaervimeer. Het eiland is begroeid met open dennenbos met een ondergroei van bosbessen en rendiermossen. Het rendiermos wordt op diverse plaatsen geoogst. Langs het meer zijn zandstrandjes en campings, men kan er huisjes huren, natuurwandelingen maken en bootjes huren.

Het is beslist aan te raden onderweg een stop te maken bij het Kassu Halonen Arthouse (Kassu Halonen Taidetalo). Kassu Halonen is de beroemdste Finse componist van popmuziek. Hij heeft een ongelooflijk aantal hits geproduceerd, maar is buiten Finland vrijwel onbekend. Halonen kocht in 2000 zijn vroegere school op het eiland en herbouwde het tot een modern kunstcentrum. Een van de vroegere klaslokalen is tegenwoordig Kassu's 'hall of fame', met zijn prijzen en gouden en platina platen. Ook zijn er twee grote expositieruimtes voor wisselende kunsttentoonstellingen. In het kunstcentrum is een uitstekend café-restaurant, en naast het centrum staat een groot podium waar regelmatig concerten worden georganiseerd. 

Op de noordpunt van het eiland voert een zijweg van 3 km naar de openluchtkerk Muistomerkkikirkko. Op deze plaats stond ooit de oudste kerk van Kainuu, die in de 16e eeuw werd gebouwd. Tijdens de oorlog met Rusland werd deze kerk in 1581 verwoest en werden de twee kerkklokken meegenomen. Vierhonderd jaar later heeft men deze klokken teruggevonden in het Russische So-lovetskyklooster aan de oever van de Witte Zee. Een (voor ons helaas onleesbaar) informatiepaneel herinnert aan deze gebeurtenis en maakt melding van een oude begraafplaats op deze locatie. Via een brug bereikt men bij Kavanto weer het vasteland. Circa 23 km verder passeert men een historische watermolen langs een rivier die werd gebruikt voor het teertransport. Bij Paltamo liggen in de voormalige teerhaven twee nagebouwde teerboten.

Familiereizen

Familiereis Lapland Winter

Tijdens deze actieve familiereis door Finland gaan we echt op avontuur: we maken een tweedaagse wandeltocht met sneeuwschoenen aan, we leren langlaufen...

v.a. 1698.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Oulujärvimeer en Manamansalo en Finland