Midden-Finland

Swipe

Oulujoki Rivier

De vaarroute van Oulu over de rivier Oulujoki en het Oulujärvimeer naar Kajaani en Kuhmo was vroeger een belangrijke handelsweg. Per roeiboot vervoerde men vaten teer naar Oulu, dat in de binnenlanden rond Kuhmo werd geproduceerd uit dode boomstammen. Hoogtepunt van het teertransport was tussen 1840 en 1910. Het kostte vroeger drie weken om van Kuhmo naar Oulu en terug te roeien. De route werd in 1887 Finlands eerste toeristenroute, toen rijke Engelse aristocraten ('Salmon Lords') werden aangetrokken door de visrijke rivieren en de prachtige landschappen van het Oulujärvimeer. Ook de moderne toerist kan de Teerroute (Tervan tie) volgen, tegenwoordig een 324 km lange autoroute van Oulu naar Kuhmo. De route is sinds 2009 bewegwijzerd met bruine bordjes met een logo van een houtvlot en heeft als thema de cultuur van de teerproductie. Onderweg kunt u openluchtmusea en aan de teerproductie gerelateerde plekken bezoeken, liggen interessante historische kerken, kunstgaleries en de plaatsen Kajaani, Sotkamo en Kuhmo. Wat natuur betreft zijn vooral het grote en stille eiland Manamansalo in het Oulujärvimeer, en het nationaal park Rokua een bezoek waard.

Turkansaari openluchtmuseum

Het eilandje Turkansaari in de rivier Oulujoki (14 km ten oosten van Oulu) is een oude handelspost en een plaats om naar zalm te vissen. Sinds 1922 is het een openluchtmuseum met een typisch boerderijcomplex uit Pohjois Pohjanmaa. U ziet hier diverse gebouwen en werktuigen en de verschillende vormen van levensonderhoud zoals het teerbranden, teertransport, zalmvissen, het werk in de bosbouw, en het leven van de houtvlotters. Voor e?2 koopt u een uitgebreide Engelstalige gids van de bezienswaardigheden, zodat u een goed beeld krijgt van het leven destijds. Een van de historische boerderijen is ingericht als café-restaurant. Turkansaari openluchtmuseum, Turkansaarentie 165, Oulu, half mei - half sept. dagelijks geopend, 908-55867191, www.ouka.fi/ppm/turkansaari.

Kunstgalerie Terttu Jurvakainen

 Moderne-kunstliefhebbers kunnen in het centrum van Muhos een bezoek brengen aan de privékunstgalerie van de Finse schilderes Terttu Jurvakainen. Haar schilderijen kunnen het best worden omschreven als abstracte landschappen en impressies van licht en kleur. Bij de toegangsprijs is koffie en cake inbegrepen. Taidegalleria Terttu Jurvakainen, Nylaelaentie 18, 91500 Muhos, 908 5331513, www.terttujurvakainen.fi.

Familiereizen

Familiereis Lapland Winter

Tijdens deze actieve familiereis door Finland gaan we echt op avontuur: we maken een tweedaagse wandeltocht met sneeuwschoenen aan, we leren langlaufen...

v.a. 1698.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Oulujoki Rivier en Finland