Midden-Lanzarote

Swipe

La Géria, Wijnbouw als kunstvorm

Wijnbouw als kunstvorm

Al sinds 1600 wordt er wijn geproduceerd op Lanzarote. La Géria, tussen Uga en Mozaga, is de grootste wijnstreek van het eiland.

Deze streek krijgt veel aandacht vanwege de karakteristieke wijze waarop de wijndruiven geteeld worden. Je waant je er even op een andere planeet. Kilometer na kilometer planten de wijnboeren met de hand de wijnstokken in duizenden hoyos, trechtervormige kuilen in de zwarte grond die in een eindeloos geometrisch patroon naast elkaar liggen. In iedere kuil komt slechts één plant te staan en de kuil wordt vervolgens gevuld met picón, poreuze lavasteentjes die vocht kunnen vasthouden. Rond elk kratertje staat een halfrond muurtje van lavastenen om de planten te beschermen tegen de noordoostenwind die permanent waait. Behalve wijnranken zijn er hier en daar ook amandel- en vijgenbomen geplant.

Het is bewonderenswaardig hoe de Lanzaroteños hier de elementen naar hun hand hebben weten te zetten en het ziet er nog esthetisch uit ook. In de winter lijken de bomen en planten wel dood te zijn, maar dat is schijn. Eind juli, begin augustus worden de druiven geoogst. De wijnbouw van Lanzarote is goed voor twee miljoen liter per jaar. Sinds 1994 hebben Lanzarotes wijnen een DO-status (Denominación de Origen, vergelijkbaar met de Franse AOC) wat betekent dat de druiventeelt en wijnproductie aan strenge regels en controles onderhevig zijn.

De bekendste wijn van Lanzarote is de sterk aromatische, honingkleurige malvasía, gemaakt van de malvasíadruif, een van de oudste druivensoorten. Al een paar eeuwen geleden vond Canarische malvasía zijn weg naar Europese vorstenhuizen. Ongeveer 40% van de op Lanzarote geproduceerde wijn komt nog steeds van deze druivensoort. De overige wijnen zijn voor driekwart wit en voor een kwart rood en rosé, van droog tot erg zoet.

Wijnroute

Volg de mooie, smalle weg die dwars door de wijnstreek loopt (van Uga naar Mozaga, 16 km) en je zult begrijpen waarom het Museum of Modern Art in New York La Géria uitriep tot ‘land art’. Hoe zuidelijker je komt, hoe dichter het netwerk van wijnkuiltjes wordt. Wijnliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de bodega’s, aangekondigd door bordjes met Degustación (proeverij). Natuurlijk doen zij er alles aan passanten te verleiden een voorraadje in te slaan, in flessen of kartonnen meeneemverpakking.

Even ten noorden van Masdache staat Bodega El Grifo. Dit is het oudste (1775) en meest prestigieuze wijnhuis van Lanzarote op een veertig hectare groot landgoed. Je kunt hier natuurlijk een glaasje ‘vino del volcán’ achterover slaan maar ook een kijkje nemen in de bibliotheek en antieke wijnkelder. Ben je serieus geïnteresseerd in de wijnmakerij, bel dan vooraf om een rondleiding door de wijngaard en het wijnmuseum af te spreken: Tel: 928 524 951; www.elgrifo.com. De griffioen, het logo van El Grifo is een ontwerp van César Manrique. De bodega is dagelijks te bezoeken tussen 10.30 en 18 uur.

Aan de zuidkant van de route is nog een andere bodega de moeite waard: Bodega El Chupadero, Tel: 928 173 115; www.el-chupadero.com. Deze prachtig verbouwde finca ligt 4 km ten noorden van Uga en heeft behalve een wijnhuis ook een tapasbar, twee sfeervolle appartementen en een expositieruimte. Op het terras kun je onder het genot van een glas wijn genieten van de mooiste zonsondergangen. In het weekend zijn er regelmatig optredens van swingende bands.

Tot slot vermelden we Bodega Stratvs, waar ook online wijnen te bestellen zijn. 

10 prachtige bestemmingen in La Géria, Wijnbouw als kunstvorm en Lanzarote