Midden-Lanzarote

Swipe

San Bartolomé

De eerste stad ten westen van Arrecife is San Bartolomé. Het ligt op een kruispunt van wegen en landschappen, geflankeerd door een vruchtbare landbouwstreek waar in de zanderige bodem de batata, de zoete aardappel verbouwd wordt, evenals watermeloenen, pompoenen en kekererwten.

San Bartolomé wordt weinig bezocht, terwijl het toch een aardig centrum heeft met twee autovrije gebiedjes rond fraaie Spaans-Canarische architectuur. Je kunt in deze stad ook goed zien hoe lavasteen kunstig als bouwmateriaal gebruikt wordt. Neem een kijkje op het met dadelpalmen omzoomde Plaza León y Casilla, waar het stadhuis, de 18e-eeuwse kerk, het theater en een stenen fontein fotogeniek bij elkaar staan, zoals de traditie voorschrijft. Werp meteen even een blik op het prachtige houten plafond van de kerk.

In de teatro municipál vinden regelmatig concerten en culturele evenementen plaats.  Ook de moeite waard is het 18e-eeuwse herenhuis Casa Pedroma, een paar terrassen lager. In dit wonderschone gebouw met Moorse invloeden is het Museo Etnográfico Tanit gevestigd. Het museum heeft een uitgebreid zij het wat tam gepresenteerd overzicht van de cultuur van Lanzarote door de eeuwen heen, van de eerste eilandbewoners tot halverwege de twintigste eeuw. De gebouwen staan net als de stad op verschillende niveaus rond een paar patio’s en een fraaie tuin. Binnen is een antieke wijnkelder en staan gebruiksartikelen van burgers en (wijn)boeren, muziekinstrumenten, foto’s, schilderijen, kostuums en religieuze voorwerpen. Calle Constitución 1, Tel: 928 522 334; www.museotanit.com. Geopend: ma. t/m za., 10-14 uur.

Omgeving San Bartolomé

Net buiten het stadje aan de weg richting Montaña Blanca zie je het torentje van het 18e-eeuwse Casa Mayor Guerra, een oude gouverneurswoning. De gemeente heeft het gebouw laten restaureren en onlangs opengesteld voor het publiek. Werp vooral even een blik in het aparte ondergrondse restaurant. Vanaf het balkon op de bovenverdieping heb je leuk uitzicht op San Bartolomé. Geopend: ma. t/m za., 10-18 uur. Toegang gratis.

Even ten zuiden van San Bartolomé ligt een meer wereldse attractie: een van Lanzarotes go-kartbanen, geopend van 10 uur ’s?morgens tot zonsondergang.

Links en rechts van de weg tussen San Bartolomé en Tahiche passeer je de resten van Zonzamas, een van de belangrijkste archeologische opgravingen van de Canarische Eilanden. Het is de plek waar Guadarfía resideerde, de laatste Guanchenkoning van Lanzarote. Na de komst van de Spanjaarden werd de koning het christelijke geloof en de naam ‘Luis’ opgelegd maar hij mocht wel in Zonzamas blijven wonen. Gebruiksvoorwerpen en dergelijke die er werden opgegraven zijn zolang ondergebracht in verschillende musea. Mogelijk komt er op de vindplaats in de toekomst een archeologisch museum. Het terrein is zichtbaar vanaf de weg maar momenteel niet toegankelijk voor publiek. Minder aantrekkelijk aan deze weg is het nieuwe afvalverwerkingsterrein.

10 prachtige bestemmingen in San Bartolomé en Lanzarote