Midden-Noorwegen

Swipe

De omgeving van Trondheim

Het eilandje Munkholmen (monnikeneiland) ligt in de fjord. In het begin van de 11e eeuw bouwden Benedictijners hier een klooster, Nidarholmen. Nog voor de Reformatie veranderde het klooster in een ruïne. Vanaf 1658 deed Munkholmen dienst als gevangenis, vesting en douanehuis. Ook werden hier mensen terechtgesteld. De Franse schrijver Victor Hugo baseerde een roman op de gevangenschap van de Deense graaf Peder Schumacher Griffenfeld, die 18 jaar vanaf 1671 achter de tralies op het eiland zat. De voormalige lieveling van de Deense koning werd op 64-jarige leeftijd gebroken en ziek vrijgelaten.

Tegenwoordig is Munkholmen een populair recreatieoord. Het eiland is tussen half mei en begin september bereikbaar met een voetveer vanaf Ravnkloa. Op het eiland is een restaurant.

Skarvan og Roltdalen nationaal park

Een stille weg naar Røros volgt vanuit Trondheim het dal van de Tya, langs de natuurgebieden van Skarvan en Sylan (zie Nord Trøndelag). Tussen Tyadal en het Stjørdal ligt op de grens tussen Sør en Nord Trøndelag het Skarvan og Roltdalen nationaal park (441 km2, sinds 2004), een bijna onaangetast berg- en bosgebied. Het is het grootste gebied in Sør-Trøndelag zonder een enkele weg. Trondheims Turistforeningen heeft hier een aantal hutten gebouwd en een uitgebreid netwerk van wandelroutes gemarkeerd rond de bemande berghut Schultzhytta in het centrum van het park. Kale bergen tot 1000 m hoogte en dichte sparrenbossen domineren het gebied.

10 prachtige bestemmingen in De omgeving van Trondheim en Noorwegen