Midden-Noorwegen

Swipe

Innherred

Het deel van Nord-Trøndelag ten noordoosten van Trondheim heet Innherred, een streek rijk aan cultuur en geschiedenis. Vlak buiten Trondheim, langs de E6 naar het noorden rijdt u Nord Trøndelag binnen bij het dorp Hell. Het gehucht heeft weinig bezienswaardigheden, maar trekt toeristen die zich geroepen het station te bezoeken. Hier prijkt de naam “Gods-expedition” op een stationsgebouw. Dit roept in combinatie met de plaatsnaam een bijzondere associatie op. “Gods-expedition” betekent goederenexpeditie en Hell ontleent zijn naam aan overhangende rotsen. De fortificatie Hegra is gebouwd vlak na de Noorse onafhankelijkheid om de Zweden buiten de deur te houden. Hier werd in de aprildagen van 1940 fors weerstand geboden tegen de Duitsers. Het fort is open voor het publiek. Een wandelpad voert vanuit het dorp in 5 minuten naar enkele 5000 jaar oude rotstekeningen van rendieren. Twee kilometer oostelijk van buurtschap Hegra bevinden zich meer rotstekeningen uit de Bronstijd.

Stjørdal

Het Stjørdal loopt vanaf Trondheim in oostelijke richting naar de Zweedse grens en de skigebieden Storlien en Åre. Aan beide zijden van de Noors-Zweedse grens strekt zich het berggebied Sylan uit rond de berg Sylan (of Storsylen 1762 m). In dit gebied is een uitgestrekt netwerk van wandelpaden en berghutten. Eén van de oudste Noorse kerken is te vinden in Værnes (vlakbij de luchthaven Trondheim Værnes). Dit 11e-eeuwse godshuis heeft een houten plafond en een opvallend eigenzinnig barok interieur. Vlakbij ligt Stjørdalmuseum Værnes, een openluchtmuseum (Prestmovegen 2, Stjørdal). Steinvikholmen, een eilandje in de Trondheimfjorden had ooit een sleutelpositie bij de onafhankelijkheidsstrijd van Noorwegen tegen de Denen. De laatste aartsbisschop van Noorwegen bouwde hier een kasteel rond 1530. Op het eilandje wordt jaarlijks een opera over de laatste aartsbisschop opgevoerd: Opera Olav Engelbrektson.

Stiklestad

Alle Noren kennen het plaatsje Stiklestad, waar in 1030 een beslissende veldslag werd gestreden en koning Olav sneuvelde. Die periode markeert het begin van het christendom en de heiligverklaring van koning Olav. In Stiklestad is het Nasjonale Kultursenter gevestigd, een openluchtmuseum met historische gebouwen uit Trøndelag, en wordt jaarlijks eind juli het historische St. Olavspel gehouden.

Steinkjer

De E6 naar het noorden loopt door een bosrijke omgeving naar de plaats Steinkjer, de provinciehoofdstad van Nord-Trøndelag (11.000 inwoners). De moderne Steinkjerkerk uit 1965 heeft mooie glas-in-loodramen van Jacob Weideman. Vanuit Steinkjer kunt u kiezen uit twee reisroutes naar het noorden: de snelle E6 door het binnenland naar Nordland en Mo i Rana, of Kystriksveien (Rv 17), langs de kust van Steinkjer naar Bodø. Wie deze laatste route kiest kan informeren naar attracties en accommodaties onderweg in het Kystriksveien informatiecentrum in Steinkjer (boeken, kaarten, brochures, internet).

Zweden > Jämtland > Järpen-Standplaats

Kallsedets Fjällcenter

Het terrein ligt aan het Juvuln Meer en vlak bij de 336. Een alternatieve route naar Noorwegen voor wie de E14 wil...

v.a. 5310.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Innherred en Noorwegen