Midden-Noorwegen

Swipe

Langs de E6 naar Nordland

Vanuit Steinkjer loont het de moeite om niet meteen de E6 verder te nemen, maar de prachtige weg 763 langs de oostkant van het Snåsameer. Onderweg bij Bøla is een prachtige prehistorische rotstekening te bewonderen van een rendier (volg bordjes ‘Bølarein’). Vlak voor Grong kunt u weg 74 naar het oosten nemen, voor een bezoek aan twee van de meest recente Noorse nationale parken: Lierne en Blåfjella-Skjækerfjella (beide sinds 2004). In Nordli is een nieuw bezoekerscentrum voor beide nationale parken ingericht, met een tentoonstelling over roofdieren en ‘leven van de natuur’ (Lierne Nasjonalparksenter, www.naturporten.no).

Blåfjella-Skjækerfjella nationaal park (uitbreiding van het vroegere Gressåmoen nationaal park) is een van de grootste nationale parken van Midden-Noorwegen. Het landschap in het park is zeer gevarieerd met dicht oerbos, berkenbossen, moerassen en bergen van meer dan 1000 m hoog (vier zelfbedieningshutten en de bemande berghutten Skjækerdalshytta en de vroegere boerderij Holden). Samen met het aangrenzende Lierne nationaal park en beschermde natuurgebieden in Zweden maakt het deel uit van een groot samenhangend natuurgebied. Hier komen dan ook dieren voor die een groot leefgebied nodig hebben, zoals beren, lynx en veelvraat. Voor geologen is het landschap uit de ijstijd in Lierne zeer speciaal met vele relatief zeldzame landschapsvormen rond de berg Hestkjøltopp (1390 m), die door de afsmeltende gletsjers zijn achtergelaten (morenes, drumlins, eskers, drainagekanalen en terrassen).

Langs de Namsenrivier

Voorbij Grong volgt de E6 de langgerekte Namsenrivier, een van de bekendste zalmrivieren van Noorwegen. Langs de rivier is een zalmtrap met museum over de zalmvangst en een wandelpad langs de rivier. Bij Trones in het Namsdal ligt het Namskogen Familiepark, een groot dierenpark met de meeste wilde diersoorten van Noorwegen en diverse uitheemse dieren (’s zomers juni-half aug. dagelijks).

Børgefjell nationaal park

Op de grens tussen Nord-Trøndelag en Nordland, gelegen langs de Zweedse grens, ligt het Børgefjell nationaal park. Een 1447 km2 groot gebied is sinds 1963 beschermd en bestaat uit pure wildernis van hoge bergen in het westen en kale stenige toppen langs de Zweedse grens. Aan de voet van de bergen liggen weelderige dalen, moerasgebieden en meren. Het gebied is overal toegankelijk, maar er zijn nauwelijks voorzieningen als paden en er staan geen hutten. Voor de Noren begint bij de Børgefjell het echte noorden van Noorwegen.

10 prachtige bestemmingen in Langs de E6 naar Nordland en Noorwegen