Midden-Noorwegen

Swipe

Namdalskysten

Het deel van de kust van Nord Trøndelag boven Steinkjer heet Namdalskysten. Kystriksveien Rv 17 loopt langs deze kust vanuit Steinkjer naar Rørvik en Vikna. Als u tijd heeft is het aan te raden af en toe van de route af te gaan voor een bezoek aan een vissersdorp of eiland. De kust bereikt u voor het eerst bij de Namsosfjord en het stadje Namsos, met een bezienswaardig houtzagerijmuseum langs de fjord (Norsk Sagbruksmuseum, ’s?zomers ma-vr 9.00-17.00 en zo 12.00-17.00 uur).

Vikna archipel

Bij Namsos kunt u afslaan en weg 769 volgen (veerboot van Lund-Hofles) naar het interessante vissersdorp Rørvik (2600 inwoners) op de eilandengroep Vikna (Indre en Ytre Vikna). De eilandarchipel van Vikna bestaat uit 8000 kleine eilandjes en scheren. Rørvik is al vele eeuwen een belangrijke vissershaven aan de Nærøysund. De visgronden voor de kust zijn de zuidelijkste paaigebieden voor kabeljauw ten zuiden van de Lofoten. Rørvik wordt dagelijks om 20.00 uur door de Hurtigrute aangedaan en huisvest het grote Norveg Center voor kustcultuur en scheepvaart. Trots van het museum is het ultramoderne gebouw van de IJslandse architect Gudmundur Jonsson en is geïnspireerd op de zeilen van de traditionele Noorse vissersschepen. Het gebouw ontving in 2005 de prestigieuze Mies van der Rohe architectuurprijs. Het museum toont 10.000 jaar kustcultuur in diverse interactieve presentaties. Het museum gaat ook in op de vraag ‘hoe ziet de toekomst van de Noorse kust en visserij er uit?’ Naast het moderne museum ligt de gerestaureerde historische handelspost Berggåden uit 1870 (voormalige winkel, café en accommodatie) met bijbehorende werven, boothuizen, pakhuizen en woningen.

Norveg Center: 's zomers dagelijks geopend, en iedere avond als de Hurtigboot aankomt van 20.00-21:30, café/restaurant en museumwinkel. I

Sør-Gjæslingan

In een van de uithoeken van die archipel ligt het eiland en vissersdorp Sør-Gjæslingan (25 km ten zuidwesten van Rørvik), vroeger een van de grootste vissersgemeenschappen ten zuiden van de Lofoten. Het kustmuseum van Nord-Trøndelag heeft een groot deel van het tegenwoordig grotendeels verlaten vissersdorp opgeknapt, inclusief de pier, de visserswoningen, het dorpshuis, en de visverwerkingsloodsen. Een bootdienst vanuit Rørvik vaart drie keer per week naar het eiland en u kunt er overnachten in een van de historische vissershuizen of rorbuer (NOK 550 per dag, informatie bij het Norvegmuseum: e-mail: [email protected]).

Leka

Een ander interessant eiland op de grens met Nordland is Leka. Het eiland heeft een bijzondere geologie en trekt mineralenzoekers uit de hele wereld. Leka is onderdeel van een 500 miljoen jaar oud ophiolietcomplex (een deel van de vroegere oceaankorst) en heeft kenmerkende geelrode serpentijnrotsen. Men kan op Leka rond het eiland fietsen (ca. 20 km) en mooie wandelingen maken, onder andere geologische excursies of een wandeling naar de berg Lekamøya (209 m). Onderweg vertellen informatieborden over een bizarre gebeurtenis uit 1930, toen een driejarig meisje zou zijn gekidnapt door een zeearend, die haar meevoerde naar de berg Hagafjell. Aan de oostkant van Leka ligt het enige restaurant op het eiland, Vertshuset Herlaug, en het Lekamotel en camping. In het motel toont het Leka Steinsenter zeldzame stenen en mineralen (motel, hutten, camping, bootverhuur, zeevissen).

10 prachtige bestemmingen in Namdalskysten en Noorwegen