Midden-Noorwegen

Swipe

Oppdal en het Orkdal

De E6 Oppdal-Trondheim

Over de Dovrefjell begint het midden van Noorwegen. De eerste plaats van belang langs de E6 is Oppdal, een grote gemeente tussen de bergen van de Dovrefjell en de Trollheimen. Vanwege de nabijheid van de steden Trondheim, Kristiansund en Molde werd Oppdal de laatste jaren een steeds populairder wintersportgebied en maakte het een enorme groei mee van het aantal vakantiehuisjes of hytter. Oppdal heeft een klein openluchtmuseum met 30 gebouwen uit de 19e eeuw. Het plaatsje is het uitgangspunt voor wandelingen en bergtochten in de Trollheimen.

Ten noorden van Oppdal verloopt de E6 in een vrij rechte lijn naar Trondheim. In Berkåk (gemeente Rennebu) kunt u nog een omweg maken via het bosrijke Orkdal, een bosrijke vallei langs de Orkla, een van de beste zalmrivieren van Noorwegen. Niet ver van Trondheim kan men bij Støren afslaan naar het Gauldal, nog een bekende zalmrivier. De weg door het Gauldal voert naar het mijnstadje Røros.

Orkdal

Het dal van de zalmrivier Orkla is geen toeristische trekpleister. Maar zoals overal is er voor de doorzetters best wat te vinden. In Rennebu vindt jaarlijks (weekend midden aug.) de Rennebumartnan plaats, een markt van handvaardigheidsproducten. Tijdens een lang weekend bieden 150 artiesten producten van hoge kwaliteit te koop aan. De markt trekt jaarlijks 20.000 bezoekers.

Verder stroomafwaarts ligt de industrieplaats Løkken, vooral bekend om de winning van metaalertsen. Die werden via het spoor van de Thamshavnbanen van 1908 tot 1974 vervoerd naar de haven van Orkanger aan de Orkdalsfjorden. Een deel van dit historische treintraject is thans toeristisch erfgoed, er rijden in de zomer historische treinen tussen Løkken Verk en Bårdshaug. Van Orkanger gaat weg 710 langs de zuidwestoever van de Trondheimfjorden.

Op de punt van Agdenes ligt de vuurtoren Agdenes fyr (rechts afslaan 2 km na Selva). Hier brandde voor het eerst in 1802 een eenvoudige lantaarn als waarschuwing voor de scheepvaart. De huidige vuurtoren uit 1984 is niet spectaculair, het uitzicht wel. Dat is verdragend over de fjord.

Weg 714 voert van Orkanger in de richting van Hitra. Een zijweg gaat naar het Grytdalen, waar een lastig toegankelijk natuurreservaat is. Tussen het vasteland en het grote eiland Hitra ligt het mini-eiland Hemnskjel. Hier vond men in 1952 een duizend jaar oude zilver- en goudschat, waaronder een zilveren halsketting van een halve kilo.

10 prachtige bestemmingen in Oppdal en het Orkdal en Noorwegen