Midden-Slowakije

Swipe

Kremnica

Het plaatsje Kremnica is terrasgewijs gebouwd en ligt in een romantische vallei in het Kremnicagebergte. Het wordt door de zeven Kremnicatoppen ingesloten. Bij de stad werd aan het begin van de veertiende eeuw een rijke goudader gevonden. Dit was aanleiding voor de stichter van Kremnica, de Hongaarse koning Karel Robert, om de Hongaarse Munt in deze stad te vestigen. De gouden ducaten uit Kremnica werden al snel in heel Europa geaccepteerd. In het oorspronkelijk gotische Muntgebouw worden ook vandaag de dag nog munten geslagen.

Vanaf het kasteel heeft u een mooi uitzicht over de stad. Het gebouw zelf is de best bewaarde middeleeuwse burcht in Slowakije. De ernaast gelegen Sint-Katharinakerk diende aanvankelijk als verdedigingstoren. Tussen 1468 en 1485 is de toren tot kerk omgebouwd. Katharina is een van de patroonheiligen van de mijnwerkers. De veertiende-eeuwse Romaanse rotonde was oorspronkelijk een slotkapel, die gewijd was aan Sint-Andreas. Een gedeeltelijk dubbele verdedigingswal omringt het burchtcomplex. De wal is op sommige plaatsen wel twaalf meter hoog. Tussen de twee muren is een gracht gegraven. Van de vijftiende-eeuwse stadsmuren zijn bij het kasteel nog resten te zien. In de muren zijn vier verdedigingstorens en een poort (Dolná Braná, lage poort) aangebracht. De opvallende Rode Toren (Cervená Veža) diende een tijd lang als gevangenis en als onderkomen voor de stadsbeul.

Vanaf het kasteel loopt een ondergrondse passage in de richting van het stadje. Het centrum maakt een barokke indruk omdat grote delen van de stad na de brand van 1777 naar de toen heersende barokke smaak weer zijn opgebouwd. Aan het plein (Štefánikovo Námestie) verdienen enkele huizen extra aandacht. Nummer 1 is het stadhuis. In de achttiende eeuw werd dit pand met het ernaastgelegen huis verbonden. Aan het plein bevindt zich ook het streekmuseum, met een verzameling munten en bankbiljetten. Vlakbij staat het skimuseum.

Een stukje ten noorden van het centrum staat de achttiende-eeuwse Klopacka, een huis met een houten zadeldak. In het torentje op het dak hangt de klok die de mijnwerkers liet weten wanneer de werkdag begon of voorbij was. Ook werden ze door het gelui gewaarschuwd als er een catastrofe dreigde.

In het dorpje Kremnické Brane, ten noorden van Kremnica, staat de Johannes de Doperkerk (kostel Svätojánsky). Het is het symbolische middelpunt van Europa. Naast de kerk staat een grote steen precies op dat punt.

10 prachtige bestemmingen in Kremnica en Slowakije