Midden-Slowakije

Swipe

Liptovsky Mikuláš

In het dal van de Váh ligt het stadje dat zijn faam dankt aan de legendarische Slowaakse rebellenaanvoerder Jánošík. Hij werd hier in 1713 ter dood veroordeeld en terechtgesteld. In de kerkers van het gerenoveerde slot Vranovo, in de wijk Páludzka, heeft Jánošík gevangengezeten. Nu bevindt zich in het gebouw een tentoonstelling over deze volksheld. Daarnaast wordt de geschiedenis van de stad in beeld gebracht. Voor het slot staat een standbeeld van de rover.

In het plaatsje staat een van de oudste gotische godshuizen in Slowakije, de Sint-Nicolaaskerk (1290). Verder is Liptovsky Mikuláš een drietal musea rijk: het Museum van de Slowaakse Karst, een Schilderijenmuseum en het Literatuurmuseum van de revolutionaire dichter Janko Krála. Krála was een fel nationalist, die ter dood veroordeeld werd, maar ternauwernood aan zijn executie wist te ontsnappen. In het literatuurmuseum vertellen de tentoongestelde voorwerpen de lokale geschiedenis en krijgt u een overzicht van de literaire en revolutionaire tradities van Slowakije.

In de omgeving van Liptovsky Mikuláš staan enkele oude schaapsstallen, die omgebouwd zijn tot restaurant. Ze serveren een typisch streekgerecht, 'bryndzové halušky', een soort macaroni met schapenkaas. U kunt er ook de houten nappen zien, waaruit schapenmelk gedronken werd.

15 kilometer ten oosten van Liptovsky Mikuláš ligt het plaatsje Pribylina. Hier liggen tegen een achtergrond van het Hoge Tatrage-bergte een aantal charmante huisjes en kerken, die tezamen het openluchtmuseum Liptov vormen. De meeste gebouwen zijn afkomstig uit de dorpjes die onder het water van het meer Liptovská Mara verdwenen na de constructie van de stuwdam. Door de 45 meter lange dam ontstond een meer van ruim 21 km2. De belangrijkste gebouwen in het museum zijn een van de oudste landhuizen uit de streek Liptov (uit Parížovce) en de vroeggotische kerk van de Maagd Maria. De kerk stond in Liptovská Mara, het dorp dat zijn naam heeft gegeven aan het meer dat zijn ondergang betekende. Het museum fokt ook dieren, zoals het Huculpaard.

10 prachtige bestemmingen in Liptovsky Mikuláš en Slowakije