Midden-Slowakije

Swipe

Nízke Tatry (Lage Tatra)

Het Lage Tatra Nationaal Park (Národny Park Nízke Tatry) is het grootste nationale park van Slowakije. De bergketen van de Lage Tatra strekt zich in oost-westrichting over een lengte van ongeveer 100 kilometer uit. Het is zo'n 35 kilometer breed. De hoogste top, de Dumbier, ligt in het westen (2043 meter). In het oostelijke deel ligt de Král'ova Hol'a, een bergtop van 1948 meter boven zeeniveau. Op deze berg ontspringen vier belangrijke Slowaakse rivieren: de Váh (Waag), de Hron, de Hnilec en de Hornád. Het midden en zuiden van de bergketen zijn van graniet, in het noorden gaat het over in een kalkstenen karstgebied.


Driekwart van de Lage Tatra's is bedekt met bos. In het bos op de lagergelegen delen staan zowel naald- als loofbomen. Op de hogergelegen hellingen groeien alleen naaldbomen. Vlak onder de boomgrens staan dwergdennen. Vogels die in het gebied nestelen zijn onder meer de beflijster, de drieteenspecht, de alpenheggenmus, de auerhoen en verschillende soorten roofvogels. Tussen de bomen leven herten, bruine beren, otters en bergmarmotten. In hooggelegen gebieden huist de Tatra berggems.


Ondergronds heeft het water een enorm labyrint van gangen en grotten van 9 verdiepingen uitgesleten. In dat proces van miljoenen jaren zijn druipsteengrotten en ijsgrotten ontstaan. Een gangenstelsel van zo'n 30 kilometer is onderzocht.


 


Enkele druipsteengrotten zoals de Demänovská Ladová Jaskyna en de Demänovská Jaskyna Slobody zijn toegankelijk voor het publiek. U vindt deze grotten bij de Demänovská Dolina (de Demänovksákloof).


 


De Demänovská Ladová Jaskyna is een ijsgrot. Deze grot ontstond toen de Demänovksárivier onder de grond stroomde. Het lagere gedeelte van de grot is permanent met ijs bedekt. Wat hoger zijn druipsteenformaties te zien. U kunt de grot het best in de lente gaan bekijken omdat in de winter nieuw ijs en ijspegels gevormd worden.


 


In de grot Demänovská Jaskyna Slobody (de grot van de vrijheid) loopt een gangenstelsel met mooie druipsteenformaties en meer-tjes. Op sommige plaatsen lijkt het alsof roestbruine verf langs de druipsteen omlaag is gestroomd. Ten tijde van de nationale Slo-waakse opstand sloegen de partizanen voedsel en wapens in de ruimtes op (zie Banská Bystrica).


 


De Lage Tatra's zijn niet erg hoog. Toch ligt er in de winter voldoende sneeuw om te skiën. In de zomer is het gebied populair bij wandelaars. Een aantal bergliften is ook in het zomerseizoen operationeel. Er zijn voor toeristen een groot aantal faciliteiten aangebracht. Het oostelijke gedeelte van de Lage Tatra's is het rustigst.


 


Bij Bystrá ligt de druipsteengrot Bystricanska Jaskyna. De grot ligt aan de zuidkant van de Lage Tatra. In de grotten leven 8 soorten vleermuizen.


 

10 prachtige bestemmingen in Nízke Tatry (Lage Tatra) en Slowakije