Midden-Slowakije

Swipe

Špania Dolina

In het oude mijnwerkersdorpje Špania Dolina staan houten en stenen mijnwerkershuizen. Het hele dorp valt onder monumentenzorg. In de mijnen werd tot het einde van de 19e eeuw koper en zilver gewonnen. Terwijl de mannen in de mijnen werkten verdienden de vrouwen wat extra geld met borduren en kantklossen. Dat handwerken doen ze nog steeds. De ingang van de kerk ligt achter een klein park met een Klopacka, een toren waar elke ochtend op een houten plaat werd geslagen om de mijnwerkers te laten weten dat het tijd was om te gaan werken.

De bostrein (Ciernohronská lesná železnica) in Cierny Balog loopt door het natuurgebied Horehronie. De smalspoortrein werd in 1908 aangelegd om hout te vervoeren naar de zagerij. Een grote groep vrijwilligers houdt de spoorlijn in stand. Tegenwoordig rijdt hij alleen in de zomer en vervoert hij recreanten.

Vlak bij Cierly Balog ligt het oerbos Dobrocsky Prales.

Het oerbos Badínsky Prales ligt in een vallei vlak bij het dorpje Badín. Het is een van de oudste bossen van Slowakije. In het bos staan zeldzame iepen. De Britse prins Charles heeft het bos bezocht. Hij overwoog om de herplanting van iepenbossen in Engeland te stimuleren. De soort die hier in het Badínsky Prales groeit, is zeer geschikt om te verplanten. In het bos is een nieuwe wandelroute aangelegd. Prins Charles was een van de eersten die deze route gelopen heeft. De route is met groene merktekens aangeduid. Het is niet echt een wandelroute, het is meer klimmen en klauteren over omgevallen bomen.

10 prachtige bestemmingen in Špania Dolina en Slowakije