Midden-Slowakije

Swipe

Sväty Kríž

In Sväty Kríž, 8 km ten zuidwesten van Liptovsk Mikuláš, staat een mooie houten kerk. Oorspronkelijk stond de evangelische kerk in Paludza, maar hij is tussen 1974 en 1982 verplaatst. Het dorp waar hij stond, verdween door de komst van het stuwmeer Liptovská Mara onder water. De kerk is in 1774 in Paludza neergezet, op de plek van een kleiner godshuis. Door de grote toestroom van lutheranen in het gebied ontstond de behoefte aan een grotere kerk.

De plaatselijke timmerman, Jozef Lange, was erin geslaagd de kerk in zo'n 8 maanden te bouwen. Dat was een opmerkelijke prestatie. Lange kon niet lezen of schrijven en had voordat hij begon niet echt een plan en ook geen bouwtekeningen. Toch slaagde hij erin de kerk te bouwen volgens de eisen van de zogenaamde Šopronregels, dat wil zeggen dat het verboden was metalen voorwerpen zoals spijkers te gebruiken. Alles moest van hout zijn.

De kerk is een van de grootste religieuze gebouwen van hout in Midden-Europa. Hij is 43 meter lang en heeft een oppervlakte van zo'n 1150 m2. Er is plaats voor bijna 6.000 mensen. De kansel wordt gedragen door een engel en is beschilderd met afbeeldingen van de vier evangelisten, Mattheus, Marcus, Lucas en Johannes. De schilderingen op de balkons zijn bijbelse taferelen, met daartussen bloemen en dieren. De kroonluchters zijn gemaakt van Venetiaans glas. In de klokkentoren hangen drie klokken uit 1921. Ze heten 'geloof', 'hoop' en 'liefde'. De oorspronkelijke klokken zijn in de Eerste Wereldoorlog omgesmolten tot munitie.

10 prachtige bestemmingen in Sväty Kríž en Slowakije