Midden-Slowakije

Swipe

Zuberec

Bij het plaatsje Zuberec ligt het Orava Openluchtmuseum. Het museum ligt onder de steile rotswanden van het Rohácegebergte en aan de oevers van de rivier de Studená. In het museum zijn oude huizen uit het Oravadal te zien. Ook behoort een mooie, deels uit hout bestaande klokkentoren tot de collectie. Interessant is een vijftiende-eeuwse kerk uit Žabrez, een van de weinige kerken uit die streek die aan het vandalisme van de protestanten heeft kunnen ontsnappen. Een aantal huizen behoorde in vroegere tijden aan handwerkslieden. Als u zo'n huis binnengaat lijkt het soms net alsof de eigenaar even pauzeert en meteen weer met zijn werk verder kan gaan. Voorts geven boerderijen een idee over hoe boerenfamilies woonden en werkten.

Elk jaar wordt eind augustus in het museum een folkloristisch festival gehouden.

Zuberec is een goed uitgangspunt voor wandelingen in het Roháwegebergte, volgens velen het mooiste gedeelte van de westkant van de Tatra. Het maakt deel uit van het Tatra Nationaal Park. Het museum ligt aan het begin van de kloof Rohácska Dolina.

In Podbiel staat een rij boerenhuizen met ventilatieluiken in de vorm van kelken, soms met daarboven een hostie. Deze staan symbool voor de hussieten en de reformatie.

10 prachtige bestemmingen in Zuberec en Slowakije