Midden-Slowakije

Swipe

Zvolen

Op een heuvel in Zvolen, vlak bij waar vroeger een 'zhupa' (een districtskasteel) stond, liet de Hongaars/Poolse koning Ludovit Velky (Lodewijk I) rond 1370 een jachtslot bouwen. Het kasteel heeft de vorm van een regelmatige rechthoek en is onder invloed van de toen heersende Italiaanse en Franse smaak ontworpen. De buitenste vestingmuur met zijn ronde bastions is van latere datum. Vier vleugels omringen de binnenplaats. Hoewel het slot regelmatig verbouwd werd, is het oorspronkelijke ontwerp nog goed te herkennen. De kapel in de oostvleugel heeft een rijk versierd, gotisch plafond.


 


In 1548 werd het gebouw in de renaissancestijl gerenoveerd. In die tijd zijn ook de vier hoektorens en de opmerkelijke zwaluwstaartkantelen aangebracht. In de achttiende eeuw was het kasteel in het bezit van de familie Eszterhazy. Zij lieten in 1712 het plafond van de feestzaal van de burcht met afbeeldingen van Romeinse keizers beschilderen. Tegenwoordig is een afdeling van de Slowaakse Nationale Galerie in het kasteel gevestigd. Werken van meester Pavol van Levoca (zie aldaar) maken deel uit van de collectie. In het plaatsje zelf is een klein museum met folkloristische voorwerpen te vinden.


 


De Rooms-katholieke Allerheiligenkerk in Ocová bezit een altaar dat waarschijnlijk gemaakt is door Meester Pavol van Levoca. Het stelt de dood van Maria voor. Opmerkelijk is dat de gezichten van de figuren op het altaar elk een eigen uitdrukking heeft. Ook hun kapsel is verschillend. Niet alle houtsnijders besteedden daar zorg aan. De groep ziet er niet erg treurig uit, omdat ze verwachten dat Maria aan het begin van het eeuwige leven staat.


 

10 prachtige bestemmingen in Zvolen en Slowakije