Middlesex County

Swipe

Clarendon Parish

Het is het op twee na grootste district van Jamaica met als hoofdstad May Pen. Vroeger bestond het gebied uit drie afzonderlijke districten: St.Dorothy, Vere en het oude Clarendon. Het district is door Richard Rigby, gouverneur van een deel van Jamaica, genoemd naar het graafschap Clarendon in Groot-Brittannië. Hij wilde daarmee zijn oom: Sir Edward Hyde (1609–1674), de tweede graaf van Clarendon, lid van het Britse parlement en persoonlijk adviseur van de koning, bedanken voor het feit dat deze hem zo'n hoge post op het eiland bezorgd had. Het bekendste gedeelte van Clarendon is misschien wel het meest zuidelijke puntje van Jamaica, het schiereiland Portland Point waar ook de bekende vuurtoren staat. Clarendon is in economisch opzicht van groot belang voor Jamaica vanwege de grote hoeveelheid bauxiet, de grondstof voor aluminium, die zich in de bodem bevindt. Ook wordt er koper gewonnen. De landbouw is eveneens van grote betekenis, er wordt tabak, suiker, koffie, katoen en cacao verbouwd. Het belang van veeteelt en visvangst neemt eveneens snel toe en daarmee de aanmaak van zuivel en zuivelproducten.

May Pen

De grootste en tevens belangrijkste plaats van Clarendon is de hoofdstad May Pen. Het ligt aan de monding van Jamaica's langste rivier, de Rio Minho. De plaats is vooral belangrijk vanwege de functie als marktplaats van het district. Vrijwel alle producten die het district voortbrengt worden er verhandeld of verzonden. Het telt ongeveer 60.000 inwoners, de aangrenzende gemeenten die in feite een geheel met de stad vormen, daarbij niet meegerekend. Mede door de annexatie van deze gemeenten wordt May Pen tot de snelstgroeiende steden van Jamaica gerekend. De stad is voorzien van alle faciliteiten die de doorgaande toerist zich kan wensen en je vindt er ook een ziekenhuis. De belangrijkste en drukke markt wordt op vrijdag en zaterdag gehouden, op zaterdagmiddag kan het er uitzonderlijk druk zijn. Vroeg in augustus vindt er de belangrijkste tuinbouwtentoonstelling van het land plaats.

Ten zuidwesten van May Pen bevindt zich een van de bekendste kuuroorden van Jamaica: Milk River Bath. Men zegt dat het 34 graden warme water dat hier omhoog borrelt de hoogste radioactiviteit ter wereld heeft. Baden in het water is niet langer toegestaan dan een kwartier en mensen met jicht, spit en reumatische aandoeningen vinden er verlichting. Ook worden er mensen behandeld met huid- en zenuwaandoeningen.

Nabij Milk River Bath bevindt zich een klein natuurreservaat, bekend om de krokodillen die er wonen. Je kunt ze in het heldere water gemakkelijk ontdekken en in het bijbehorende centrum kun je veel te weten komen over de regionale flora en fauna.

10 prachtige bestemmingen in Clarendon Parish en Jamaica