Middlesex County

Swipe

Manchester Parish

Als gevolg van de herindeling van diverse districten ontstond Manchester Parish in 1814 en het is daarmee één van de nieuwere districten van Jamaica. Ook in dit district zijn tal van sporen gevonden van Taíno's en Arawaken, de belangrijkste vondst werd in 1792 gedaan. In een grot werden voorwerpen gevonden waarvan men denkt dat deze afkomstig zijn van de vroegste bewoners van het gebied, lang voordat er Europeanen er voet aan wal zetten. Men bracht ze naar Londen (thans te zien in het British Museum) waar men vaststelde dat het beeldjes moeten zijn die ritueel behoorden bij de voorouderverering van de Taíno's.

De naam Manchester herinnert aan de hertog van Manchester. Het was een invloedrijke Brit die gedurende 19 jaren gouverneur van Jamaica was en onder wiens gouverneurschap Manchester tot stand kwam. Het is de langste tijd die ooit een Britse gouverneur op Jamaica diende.

Manchester is een agrarisch gebied maar één van de weinige districten waar men geen suiker verbouwt. Het heuvelachtige gebied herbergt voornamelijk koffieplantages waar vroeger slaven op werkten. Mede als gevolg van goed gouverneurschap, waarvan de grondslag reeds gelegd werd door de hertog van Manchester, is in dit district nauwelijks sprake geweest van een slavenoproer. Veel van de huidige plantage-eigenaren zijn nakomelingen van de vroegere slaven die hier werkten. Behalve koffie wordt er veel citrusfruit verbouwd. Het was ook in dit district dat door Charles Jackson in 1920 de (bij ons vrijwel onbekende) ortanique werd ontwikkeld. Het is een kruising tussen een sinaasappel en een oranje/rode mandarijn. De vrucht wordt ook tangor genoemd, een samentrekking van tangerine en orange.

Mandeville

De stad met ongeveer 80.000 inwoners werd genoemd naar de zoon van de eerder genoemde hertog van Manchester: Lord Mandeville. De eerste bewoners betrokken de stad, toen nog nauwelijks een dorp, in 1816. Het waren vooral planters uit de lager gelegen gebieden die zich in de stad vestigden, maar ook Jamaicanen die terugkeerden uit de VS bouwden er hun huizen. Vandaar dat je veel straten ziet die typisch Amerikaans aandoen. De stad ligt op een heuvel op zo'n 600 meter boven de zeespiegel en het klimaat is er zeer aangenaam, reden voor veel mensen om juist hier hun tenten op te slaan.

Er zijn diverse interessante bouwwerken te bewonderen zoals het gerechtsgebouw met de daaraan gebouwde vroegere pastorie. Het zijn de oudste overgebleven gebouwen in de stad en kwamen in 1820 gereed. Ook de St.Mark's anglicaanse kerk dateert uit de jaren 1820, evenals de gevangenis. Ze zijn allemaal in het centrum te vinden rond het Cecil Charlton Park, beter bekend als Mandeville Square.

Een stukje uit het centrum verwijderd kun je een bezoek brengen aan het Bloomfield Great House, ooit het hoofdgebouw van een koffieplantage. Het bijna twee eeuwen oude gebouw valt op vanwege de twee verdiepingen. Tegenwoordig is er een restaurant in gevestigd en een kunstgalerie. Een heel apart gebouw is het iets verderop gelegen Huntington Summit. Het grote en van veel tierelantijnen voorziene huis werd gebouwd door de vroegere burgemeester van Mandeville: Cecil Charlton, een multimiljonair die dat graag wilde weten en tonen.

Tuinliefhebbers brengen een bezoek aan de meer dan fraaie tuinen die bekend staan als Mrs. Stephenson's Garden. Je kunt er tal van in- en uitheemse planten bewonderen, alles bijgehouden door amateur tuinders. Geen grasspriet staat er verkeerd.

Een van de meest bezochte plaatsen bij Mandeville, iets buiten de stad, is de plaats die al werd bewoond door de Taíno's. Als je een goed beeld wilt krijgen van Jamaica door de eeuwen heen dan moet je een bezoek brengen aan Marshall's Penn. Het wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste historische plaatsen op Jamaica. Het uit steen en hout opgetrokken huis dateert uit 1795 en werd gebouwd voor de eerste Britse gouverneur (toen nog Provost-General genoemd) van Jamaica. Voor vogelliefhebbers vormen de er omheen gelegen tuinen een meer dan aantrekkelijke bijkomstigheid.

In de omgeving van de stad wordt veel pimento verbouwd. In Nederland kent men die vrucht niet, maar deze wordt bij ons vaak toegepast als vulling van groene olijven. Pimento is een pepersoort, die rond van vorm is. Ze lijken een beetje op een stevige tomaat met een flinke kruin. Op Jamaica en ook elders ziet men meer in de vergelijking met kersen, vandaar dat de pimento meestal wordt aangeduid als 'cherry-pepper'. In pastavorm worden er allerlei gerechten mee gekruid.

Christiana

Duitse pioniers waren in de 18e en de 19e eeuw verantwoordelijk voor de totstandkoming van dit stadje. Het vormt het centrum van de bosbouw in het district en is vanwege de ligging op bijna 900 meter hoogte een prettige plaats om te verblijven. Omdat er veel boeren wonen die de dagelijkse hitte van de dalen ontvluchten, is het wel een stad van 'vroeg op en vroeg naar bed'. Het is er over het algemeen buitengewoon rustig, met uitzondering van de donderdag wanneer er markt. is. Iedereen schijnt dan de stad te bezoeken om te kopen en te verkopen.

Vanuit de stad kun je leuke dagtochten maken onder andere naar de bekende Appleton rum fabriek. Ook een bezoek aan Christiana Bottom is de moeite waard. Het ligt midden in de natuur en een klaterende waterval te midden van weelderig groen en enkele meertjes met kristalhelder water zorgen ervoor dat je er langer wilt blijven dan je eigenlijk van plan was.

Iets ten noordwesten van Christiana ligt Gourie Forest Reserve, een bosgebied waarin je tal van bomen terug kunt vinden die je er niet zou verwachten. Een pijnboombos is niet zo vreemd op Jamaica, maar een woud met mahoniebomen zal iedere natuurliefhebber aanspreken. Er zijn diverse wandelpaden aangelegd die onder andere naar het grootste Jamaicaanse grottengebied voeren, de Gourie grotten. Als je gebruik maakt van de diensten van een gids is de tocht erheen een belevenis van de eerste orde. Je moet wat klimmen en klauteren, de tocht voert door (ijskoude) beken maar als je in de buurt bent moet je het zeker gaan bekijken. Een bezoek tijdens regenachtig weer is echter geen goed idee.

10 prachtige bestemmingen in Manchester Parish en Jamaica