Middleveld

Swipe

Ezulwini Valley

Inleiding Ezulwini Valley

‘Vallei van de Hemel’ is de vertaling van ‘Ezulwini Valley’. In dit gebied verenigde en beschermde koning Sobhuza I de (elders bedreigde) Swazi's. Zo werd deze vallei synoniem van eeuwenoud koninklijk bestuur. Swazische koningen worden bijgezet in de kloven en grotten van Ezulwini's oostelijke bergketen. Als u richting Manzini rijdt, bevindt dit gebergte zich aan uw linkerhand. Koning Sobhuza II vormt een uitzondering op deze traditie; hij is bijgezet in de bergen van Zuid-Swaziland.

Tegenwoordig is Ezulwini Valley het kloppend hart van de natie en ‘s lands voornaamste toeristische attractie. Door de vallei leiden zowel de snelweg MR3 als de hoofdweg MR103. Echter, op de snelweg mist u de bezienswaardigheden en sfeer. Volg daarom op de snelweg ten zuiden van Mbabane de borden ‘Ezulwini Valley’ (bruin) en ‘Ezulwini' (groen).

In de vallei, die vijftien tot twintig kilometer lang is, vindt u (naast bouwterreinen) luxehotels, guesthouses, Afrikaanse kunstmarkten, casino’s en kerkjes. Uniek is het feit dat, ondanks commercie, de vallei typisch Afrikaans platteland betreft.

Mantenga

Als u op de MR103 het complex van Sun International bent gepasseerd, kunt u de borden naar Mantenga en Mantenga Lodge volgen. Vlak voor deze lodge bevindt zich Mantenga Craft Market. Dit is een knus, kleurrijk complex van Swazische kunst- en souvenirwinkels. De rust, natuur en het zicht op Execution Rock (die Ezulwini Valley domineert) zijn een verademing.

Weer terug op de hoofdweg, brengt het bruine bord ‘Mantenga Cultural Village’ u naar de toegangspoort tot Mantenga Nature Reserve (tel. 24161151). Een kilometer verderop bevindt zich Cultural Village, dat bestaat uit traditionele Swazihutten. Hier vinden ook traditionele muziek- en dansvoorstellingen voor toeristen plaats. Als u de rit op de zandweg vervolgt, ziet u de imponerende Mantenga Falls die worden omgeven door bossen en rotsen.

Mlilwane Wildlife Sanctuary

Tussen Mantenga en Lobamba is Mlilwane Wildlife Sanctuary aangegeven door middel van een bruin verkeersbord. Mlilwane is Swazilands oudste wildpark en heeft Execution Rock als ‘uitkijktoren’ boven Ezulwini Valley. Het zuiden van het natuurgebied kent zandwegen en bestaat uit zowel open grasland als velden. Dit typisch ‘Afrikaanse’ deel is wandelend en fietsend te ontdekken, hoewel auto’s zijn toegestaan.

Mlilwane Wildlife Sanctuary is de leefomgeving van blesbokken, giraffen, gnoes, nyala’s en zebra’s. In en nabij water treft u krokodillen en nijlpaarden. Ook met kinderen is dit een geschikte bezienswaardigheid. Mlilwanes inkomsten komen ten goede aan plaatselijke gemeenschappen. Openingstijden: dag. 06:00-18:00 uur voor dagbezoekers, continu voor overnachters.

Lobamba

Swazilands parlement en national stadium (waarin wordt gevoetbald door Mbabane Highlanders, Manzini Wanderers en nationaal elftal ‘Sihlangu Semnikati’/’Schild van de koning’) zijn zichtbaar vanaf de MR103. Deze bevinden zich in Lobamba, Swazilands koninklijke hoofdstad en nationale slagader. Hier is het dat koningen worden gekroond, koninklijke begrafenisdiensten worden georganiseerd en de koningsmoeder woont.

Lobamba is daarom geen dorp, maar een uitgestrekt terrein dat wordt gedomineerd door King Sobhuza II Memorial Park (tel. 24161179, geopend ma. t/m vr. 08.00-16.30, za. en zo. 10.00-16.00 uur). Zelfs de schone openbare toiletten, zijn uw entreegeld waard. Links op het eentonige terrein staat het museum, gewijd aan koning Sobhuza II. Hier vindt u foto’s en de drie comfortabele dienstauto’s van de koning. Rechts bevindt zich het standbeeld van de koning, waarboven zijn lijfspreuk ‘I have no Enemy’ is aangebracht. Tussen deze gebouwen staat het kleine mausoleum van Sobhuza II, dat door soldaten wordt bewaakt. In het mausoleum bevindt zich de (lege) doodskist van Sobhuza II. Fotografie is hier verboden.

Als u de MR103 volgt naar de Malkerns-afslag, ziet u rechts het veld (in de volksmond ‘the playground’) waarop Umhlanga wordt gevierd en iNcwala wordt gedanst. De oranjeblauwe tribunegebouwen zijn onmisbaar. Achter het veld bevindt zich de Royal Kraal; deze is echter niet toegankelijk. Aan uw linkerhand, waar de bergketen eindigt, ziet u in de verte een paleis van ZKH Mswati III.

10 prachtige bestemmingen in Ezulwini Valley en Swaziland