Mohokare Drainage Area

Swipe

Butha-Buthe

Inleiding Butha-Buthe

Op de vlakke zandsteenheuvel ten noorden van Butha-Buthe bevond zich tussen 1821 en 1823 Moshoeshoe’s vesting die niet te veroveren was tijdens agressieve uitbreiding van de Zulu-staat. Tegenwoordig is Butha-Buthe chaotisch, verarmd en antennerijk. Voetgangers, straatverkopers en minibussen alom. Rust en rondavels keren terug zodra u de plaats verlaat.

De afslag naar Ts’ehlanyane National Park bevindt zich 5,5 kilometer ten westen van Butha-Buthes centrum (aan A1).

Beschrijving bezienswaardigheden

Liphofung Heritage Site

Voordat u Lesotho’s indrukwekkende Maloti Mountains inrijdt, kunt u een bezoek brengen aan Liphofung Heritage Site (tel. 22460723 en 22913206, geopend dag. 08.00-16.30 uur) die is aangegeven vóór Moteng Pass en bereikbaar is door middel van een verharde weg.

Liphofung bestaat uit traditionele rondavels met informatie over cultuur en oeroude rotsschilderkunst. De gids neemt u mee naar de overhangende zandsteenklif, waaronder Sanschilderingen en geologische deposities uit de steentijd zijn ontdekt. Als u vragen heeft over Sankunst, Sanreligie of plaatselijk leven in de steentijd, is dit de plaats om deze te stellen. Ook kunt u hier overnachten en een ponytrektocht maken (reserveer ruim voor aankomst).

Liphofung is gemaakt door plaatselijke bouwvakkers en kunstenaars en is daarom gemeenschapsbezit. Financiële opbrengsten komen ten goede aan betrokken ‘communities’.

10 prachtige bestemmingen in Butha-Buthe en Lesotho